joi, 27 august 2009

Hot Sour Soup ( Supa chinezeasca iute-acrisoara de pui cu legume)

Medicina traditionala chineza se bazeaza de mii de ani pe plantele medicinale. Supele sunt considerate ca au proprietati terapeutice si cresc longevitatea, datorita combinatiilor unice de elemente Yin si Yang. Ingredientele proaspete sunt imbinate atent si cu pasiune, energizand organismul. Intotdeauna supele chinezesti contin plante si legume care stimuleaza imunitatea. Modul de preparare, total diferit de gastronomia europeana, pastreaza aproape intacte principiile nutritive active din toate ingredientele proaspete si ofera acea savoare inconfundabila, specifica bucatariei asiatice.
Hot Sour Soup este o supa iute-acrisoara, specifica zonei Szechuan, menita sa aduca energie si caldura organismului( bogata in elemente Yin).

Ingrediente:
-3 pulpe de pui
-3 ardei grasi colorati
-un morcov
-fasole pastai
-ciuperci chinezesti Shii-Take (dar merg si cele normale)
-ceapa alba
-usturoi
-ghimbir proaspat macinat
-ardei iute rosu proaspat si uscat
-sos soia
-suc rosii
-faina de malai pentru a lega supa (eu n-am folosit, dar am pus in poza)
-piper
-germeni incoltiti de fasole sau alte boabe
-salata chinezeasca
-coriandru proaspat pentru decor

Se fierbe carnea cu ceapa intreaga si sare. Se spumeaza pana lichidul ramane curat (spumarea se face la foc mare, pentru a ridica la suprafata toate impuritatile).

Se scoate carnea si se strecoara zeama.

Se indeparteaza carnea de pe oase si pielitele. Se marunteste carnea. Zeama se strecoara iar in oala. Lichidul final trebuie sa fie clar. De aceea, e bine ca la a doua strecurare sa folositi o sita foarte fina (ca la ceai).

Se adauga bucatelele de carne in zeama si se pune iar la fiert.

Se pregatesc toate legumele care vor creea aceasta delicioasa supa.
Se amesteca intr-un bol sucul de rosii cu 4 linguri sos soia, usturoiul macinat, ardeiul iute tocat, ghimbirul tocat si piper. Se adauga in supa.

Se lasa sa fiarba 5 minute si se gusta pentru a potrivi de sare si piper.
Intre timp se pregatesc legumele prin sotare usoara.

Cand morcovul si fasolea verde sunt putin facute se adauga in oala.

Urmeaza ciupercile Shii Take si ardeii. Acestea se introduc la fiert in acelasi timp (au fost sotate doar un minut fiecare).

Dupa ce ati pus legumele, adaugati o lingura sau 2 de otet, amestecati si opriti focul.
Legumele nu trebuie sa fie bine facute, trebuie sa-si pastreze intacte culoarea si calitatile nutritive. Adaugati jumatate din cantitatea de germeni incoltiti si puneti capacul. Acestia nu trebuie sa fiarba, doar sa se incalzeasca in supa.
Daca vreti sa ingrosati supa, adaugati o lingura de faina de porumb dizolvata in putina apa si amestecati.
Puteti sa puneti si cubulete de tofu, daca va plac.

Intr-un bol puneti bucatele de varza chinezeasca si germeni incoltiti proapeti.

Adaugati supa cu un polonic. Decorati cu coriandru proaspat tocat fin. Va aduce un plus de savoare supei.

Serviti imediat. Supa se mananca fierbinte.

Pofta buna!