joi, 20 august 2009

Lipie libaneza dietetica (din faina integrala)

Tuturor ne place lipia libaneza. Atat de subtire si crocanta, e perfecta pentru gustari, acompaniaza cu succes mancarurile cu sos, salatele,etc. Se poate desface in doua si se umple cu tot ce ne place, devenind astfel baza multor combinatii, cea mai cunoscuta fiind desigur, shaorma.
Si pentru ca e mai bine sa mancam alimente cat mai proaspete, atunci de ce nu am face lipia acasa. Reteta de lipie libaneza este foarte usoara si dureaza foarte putin pana veti avea lipiile fierbinti si bine coapte pe masa.


Ingredientele:
-300 gr faina (eu am folosit integrala - tot datorita faptului ca vreau sa mananc cat mai sanatos)
-un pliculet drojdie uscata (dar o puteti folosi si pe cea proaspata)
-sare
-putin zahar (am folosit fructoza, pentru ca e mai dietetica)
-200 ml apa calduta
-o lingura ulei de masline

Se cerne faina intr-un bol. Se adauga drojdia, sarea, zaharul si se amesteca.

Se toarna apa calduta si uleiul si se framanta cu mainile o coca. Se continua framantatul pe o planseta pana aveti o coca omogena si nelipicioasa (stati linistiti, ca nu dureaza mult).


Puneti coca in bol si acoperiti cu un prosop curat.

Lasati aluatul sa creasca aproximativ o ora la o temperatura camerei (22-25 grade).

Acum aluatul e gata. Si-a dublat volumul.

Il asezati iar pe plaseta si il imparti in 5-6 bucati.

Intindeti fiecare biluta de aluat cat mai subtire folosind sucitorul. In final trebuie sa ajunga ca o foaie de baclava, deci maxim 3 mm grosime. Ca sa intindeti repede aluatul e bine sa presarati faina pe suprafata plansetei si deasupra bilei.Apoi puneti o hartie de copt peste coca si rulati facaletul peste hartie (astfel nu se va prinde de lemn).

Preparati un amestec de galbenus cu lapte sau iaurt, cu care veti unge lipiile inainte de a le da la cuptor.

Presarati deasupra lipiilor putin mac, susan sau cereale integrale pentru decor.

Inainte de a le coace trebuie neaparat sa incingeti cuptorul la 260 grade. Abia cand cuptorul este la temperatura ideala introduceti tava la nivelul cel mai de sus. Este necesara aceasta temperatura crescuta pentru a provoca o crestere foarte rapida a aluatului si astfel se obtine interiorul gol dintre cele 2 foite ale unei lipii reusite.
Lipiile se coc foarte repede. Trebuie sa fiti atenti sa nu le lasati prea mult ca se ard.
Cand le scoateti, asezati-le pe servetele.


Asa mi-a iesit prima runda. Pe celelalte le-am facut mai putin rumenite.
Pofta buna!