miercuri, 26 august 2009

Pui Szechuan (Pui chinezesc cu ciuperci si ardei)


Reteta video, in varianta cu creveti:

Aceasta este o reteta traditionala chinezeasca. Intrucat numele Szechuan este cel al regiunii de origine (Sichuan este o zona din sud-vestul Chinei, considerata "Provincia abundentei"), preparatul va va delecta cu toate aromele specifice (ardei iute, usturoi, sos soia, ghimbir).
In China sunt 8 tipuri de bucatarii traditionale: Anhui, Cantoneza, Fujian, Hunan, Jiangsu, Shandong, Szechuan si Zheijiang.
Arta culinara Szechuan este recunoscuta pentru preparatele sale extrem de iuti si aromate.
In cultura chineza exista un adevarat ritual al prepararii mancarurilor si o intreaga ceremonie pentru servire. Tot ce este legat de masa si de a manca ascunde o serie de implicatii filozofice. Spre exemplu, servirea mancarurilor din acelasi platou simbolizeaza comuniunea celor care stau la masa si asta e doar inceputul...
Intrucat aceasta straveche civilizatie a ridicat gastronomia la nivelul artelor, va propun sa descoperim impreuna cateva din misterele Rasaritului si sa ne delectam familia si prietenii cu bogatia de arome si culori a "Puiului Szechuan".

Ingrediente:
-2 bucati piept de pui sau 4 pulpe dezosate si fara pielita
-ardei gras rosu, galben si verde
-ceapa alba si verde
-ciuperci (de preferat proaspete.eu am folosit ciuperci Shii Take- pentru originalitate, dar merg si celelalte tipuri)
-usturoi
-un morcov mare
-ardei iute rosu proaspat si ardei uscat Cayenne
-sos soia
-otet de vin
-zahar
-sare
-piper
-amidon sau faina

Mai intai spalam bine toate ingredientele proaspete. Dezosam pulpele si le scoatem pielita. Apoi taiem carnea fasii subtiri. Taiem ardeii in bucati mari, patrate. La fel si ceapa. Feliem usturoiul si ardeiul iute. Taiem morcovul in romburi mari.

Intr-o tigaie (wok) punem la incins o lingura de ulei. Calim pe rand, cate un minut, la foc mare, ceapa, ardeiul si ciupercile. Le scoatem in boluri si le vom folosi mai tarziu.





In uleiul ramas, mai adaugam 2 linguri de ulei si, cand e incins, punem ardeiul iute si morcovul.

Mentineti flacara mare a focului si amestecati mereu. Cand morcovul e aproape gata, adaugati puiul.

Cand puiul este aproape facut, puneti si celelalte legume si mai lasati totul pe foc 3 minute. In final, morcovul, ceapa si ardeiul trebuie sa aiba o consistenta ferma, deci atentie sa nu le coaceti prea mult.

Pregatiti sosul pentru a lega toata aceasta minunatie. Intr-un pahar mare puneti 300 ml apa, 4-5 linguri sos soia, 2 linguri otet , o lingura zahar, putina sare si o lingurita cu varf de amidon. Eu va sfatuiesc sa puneti intai mai putin sos de soia (pentru ca unele sunt foarte sarate) si sa mai adaugati apoi in mancare. La fel si sarea, potriviti gustul la final.

Dupa ce ati turnat sosul, mentineti pe foc doar pana se omogenizeaza sosul si devine putin mai gros. Imediat opriti focul si adaugati piper, dupa gust.

Se serveste imediat. Cel mai bine este sa puneti platoul pe mijlocul mesei, peste un gratar cu flacara dedesubt (eu inca nu am) pentru a mentine preparatul fierbinte.

Ca garnitura se serveste orez cu bobul lung, va recomand reteta de "Orez Mandarin" (se potriveste foarte bine si complimenteaza gustul iute al puiului cu aroma puternica de ghimbir a orezului).

Pofta buna!