sâmbătă, 7 noiembrie 2009

Salata de vinete cu ardei copti in stil bulgaresc

Salata de vinete si ardei copti... DELICIOASA! Este o combinatie fina si racoritoare a legumelor coapte, care pastreaza gustul verii. Are un gust delicat si tandru, un parfum usor afumat de gratar, iar culorile vesele ale ardeilor va aduc un plus de placere atunci cand gustati aceasta salata.
Salata de vinete cu ardei copti este atat de fina si gustoasa, incat nu cred ca-i veti putea rezista... O recomand indeosebi pentru momentele cand va doriti ceva elegant, care sa va faca sa va simtiti special. Este atat de simpla, dar gustul ei este total diferit de cea clasica. Notele usor dulci ale ardeilor si mai ales finetea lor dau o alta clasa acestei salate.
Aceasta salata seamana cu cea a vecinilor nostri bulgari, doar ca o ei fac ca o zacusca, o varianta mai rustica. O sa fac, cu alta ocazie si reteta lor traditionala, ca sa vedeti diferenta.

Ingrediente:
-1-2 vinete medii
-2 ardei grasi mari frumos colorati
-un sfert de ceapa
-ulei de floarea soarelui

Mai intai coacem vinetele. Eu am copt mai multe vinete, sa am pentru mai multe salate. Vinetele coapte se pot congela si le puteti folosi alta data.
Intrucat am vrut sa aduc in salata acea aroma "smocky" (afumata) a vinetelor coapte pe grill, dar nu am vrut sa imi afum apartamentul, am folosit o varianta de coacere moderna. Coacerea in cuptor mi-a fost recomandata de un excelent bucatar indian, care a binevoit sa-mi dea secretul retetei lui de "Baigan Burtha"(salata indiana de vinete, pe care o s-o fac in editia viitoare). Rezultatul a fost spectaculos, vinetele s-au copt perfect in doar 30 de minute, nu am avut fum in bucatarie, iar curatarea lor a fost mult mai facila.
Deci, de acum vom coace vinetele "modern". Mai intai spalam toate legumele si le stergem bine.

Apoi le ungem pe fiecare cu ulei de masline sau de floarea soarelui. Doar puneti putin ulei in palma si ungeti bine fiecare vanata. Asezati vinetele intr-o tava tapetata cu folie de aluminiu.

Vedeti, vinetele nu trebuie sa fie decat "lucioase", sa nu curga uleiul de pe ele (ca altfel se arde si fac un fum imens). Cuptorul trebuie incins bine, cat mai tare (aici depinde de cuptor). Mie mi-a fost frica sa-l dau la maxim, am lasat la 220 de grade, pe al doilea nivel de sus si le-am copt cam 20 de minute pe fiecare parte. Oricum, se vede clar cand sunt facute dupa coaja.
In acelasi timp am copt si ardeii, undeva pe un nivel mai jos.

Cat sunt inca fierbinti, ardeii se curata de coaja, se indeparteaza samburii, fara a-i spala dupa coacere. Daca indepartati samburii prin spalare, pierdeti o mare parte din gustul ardeilor. Asa ca va dau un truc: tineti un bol cu apa langa voi si spalati-va mana din cand in cand. Asa veti lucra mai usor si nu veti mai pierde acel gust minunat al ardeiului copt.

Cand vinetele sunt putin racite, dar inca foarte calde, este momentul sa le curatati. Nu asteptati sa se raceasca de tot, pentru ca e mai greu. Oricum, "tratamentul" cu ulei are rolul sa faciliteze curatarea si sa aduca acea aroma afumata. Vedeti in poza cat de usor e sa detasezi coaja si cate sucuri are vanata cand o desfaceti.

Vinetele curatate se lasa la scurs 2 ore minim. Asa se elimina posibilul gust amar si se obtine o consistenta cremoasa, fara a folosi mult ulei.

Eu am facut salata din 2 vinete, 2 ardei (unul verde si unul rosu) si un sfert de ceapa.

Tocati toate ingredientele.

Puneti-le in robot, cu sare si 2 linguri de ulei.

Lasati doar cateva secunde robotul sa lucreze (nu vrem sa fie chiar piure de bebelusi).

Rasturnati compozitia intr-un bol si adaugati treptat uleiul, prin amestecare.

Eu am mai pus doar 3 linguri de ulei, pentru ca am vrut sa fie dietetica, dar voi puneti cat va place.
Dupa ce ati obtinut consistenta finala, o puteti servi imediat sau dupa ce se raceste bine. Sincer eu intotdeauna o "gust" pe loc. Dupa ce a stat in frigider minim o ora, aromele sunt si mai bine combinate, asa ca va recomand sa aveti rabdare pana atunci.

Se poate servi ca un fel de mancare principal, daca sunteti vegetarieni sau tineti post. Eu am facut o "shawarma vegetariana" la pranz(era vineri), iar restul salatei am servit-o seara, la cina (dupa ce statuse vreo 5 ore in frigider), ca antreu.

Salata se pastreaza foarte bine in frigider 2-3 zile, acoperita cu folie de plastic.

Fiind asa de frumos colorata, eu m-am gandit sa o decorez cu un trandafir de ardei copti, dar voi faceti cum va place.
Trandafirul este o sugestie a gradinii botanice din Balcic, care coboara in trepte, din fata castelului Reginei Maria, pana pe plaja. Este un spatiu mirific, iar povestea "Gradinii divine" (asa se numeste parcul) este bine sa o aflati chiar la fata locului, pe care va recomand sa il vizitati.

La noi, aceasta salata a avut un deosebit succes, asa ca o s-o repet cu siguranta de Craciun.

Pofta buna!