sâmbătă, 14 noiembrie 2009

Somon Meuniere

Bucataria frantuzeasca fascineaza prin multitudinea de sosuri, combinatii, condimente. Unele sunt complicate, dar, surprinzator, cele mai celebre sunt chiar... simple si rapide (tot ce va trebuie sunt ingrediente proaspete si un " je ne sais quoi", care trebuie sa va apartina).

Sosul Meuniere este o reteta traditionala frantuzeasca, un sos simplu, rustic chiar, a carui traducere inseamna "sotia morarului". Titlul sugereaza baza preparatiei, adica pregatirea unui peste care a fost mai intai pudrat cu faina.
Sosul este simplu, ingredientele de baza sunt doar 3: unt, lamaie si patrunjel. Variantele moderne includ si capere, sos Worchestershire, otet de vin rosu. Noi o sa facem mai intai varianta clasica, ca sa va obisnuiti , apoi o sa facem si o varianta cu capere.
Metoda este simpla. Puteti sa sotati pestele pudrat cu faina in putin unt (aceasta e varianta cu o crusta mai fina) si apoi sa faceti sosul " a la minute" sau sa prajiti in mult ulei ("deep fry"), veti obtine varianta mai "crispy", iar sosul il faceti separat.

Ingrediente:
- 2 fileuri de somon
-o lamaie
-2 linguri unt ,o lingura ulei de masline
-sare, ierburi aromatice, piper , putina faina
-patrunjel proaspat

Spalati, portionati pestele, sarati si condimentati.


Pudrati cu faina.

Incingeti putin ulei si o lingura de unt. Adaugati pestele cand s-a topit untul.

Rumeniti-l frumos pe ambele parti, fara sa-l intoarceti de mai mult de 2 ori (crusta e fragila). Ideal este sa-l mentineti 2-3 minute la foc mare pe o parte, apoi il intoarceti cu un cleste, il mai lasati 3 minute la foc mediu si apoi iar pe prima parte, inca 1-2 minute, tot la foc mediu.
Scoateti pestele pe o farfurie. Puteti sa faceti sosul in uleiul ramas sau sa il faceti in alta tigaie.
Daca optati pentru prima varianta, mai adaugati o lingura de unt, lasati sa se topeasca, adaugati sucul de la o lamaie si patrunjelul, amestecand intr-una si... gata.
Eu am facut varianta 2 (am vrut ca sosul sa aiba o culoare mai deschisa). Deci am topit 2 linguri de unt, am lasat putin sa fiarba(puteti sa-l lasati pana devine maroniu, dar eu am vrut mai deschis).

Stoarceti lamaia direct peste untul care sfaraie.

Lasati focul la minim, amestecati rapid pana se omogenizeaza. Daca folositi lime( asa cum am facut si eu), sosul o sa aiba o aroma mai rafinata. Patrunjelul tocat se poate adauga acum in sos, sau la final in farfurie.

Turnati sosul peste pestele prajit. Ca garnitura sunt ideale legumele fierte in aburi (eu am facut sparanghel, pentru ca merge perfect cu sosul de unt si lamaie). Presarati patrunjel proaspat tocat peste peste.

Serviti fierbinte, cu jumatati de lamaie (pentru un plus de aroma).

Pofta buna!