duminică, 15 noiembrie 2009

Sparanghel la aburi cu sos de unt si lamaie

Sparanghelul este o leguma rara, eleganta si rafinata, care se preteaza la retete simple, care sa-i puna gustul in valoare. Nu numai gustul important, dar si continutul sau ridicat in acid folic, potasiu, fibre si aminoacizi, ridica sparanghelul la rang de aliment-medicament.
Sparanghelul este folosit in alimentatie incepand cu Egiptul Antic, numeroase popoare recunoscandu-i virtutile nutritive. Fiind o leguma cu proprietati diuretice, se recomanda foarte des si in diete.
Sparanghelul e delicios si simplu, cu un sos usor, sau poate acompania retete de creveti, pui, orez.
Azi vom face o reteta simpla si savuroasa de sparanghel, printr-o metoda care ii pastreaza intacte toate calitatile: fierea la aburi (eu am folosit un steamer de bambus).

Ingrediente:
-sparanghel
-o lingura de unt degresat
-o lamaie
-patrunjel proaspat
-sare


Spalati sparanghelul (indepartati coditele, la mine erau deja eliminate).
Puneti apa la fiert, asezati steamerul de bambus cand apa e deja clocotita, puneti sparanghelul si acoperiti.


Lasati asa aproximativ 5 minute.


Verificati daca e gata: culoarea trebuie sa fie verde, iar consistenta nu foarte moale.


Scoateti sparanghelul, legati-l in manunchiuri cu fire de patrunjel.


Preparati un sos simplu, rustic, care sa complimenteze savoarea sparanghelului. Azi am facut un sos de unt cu lamaie. Topiti o lingura de unt.


Stoarceti sucul de la o lamaie (lime, daca aveti) peste untul topit, amestecati pana se omogenizeaza. Presarati sare si, eventual, piper.


Stropiti manunchiurile de sparanghel cu sos. Serviti cu jumatati de lamaie.


Pofta buna!