miercuri, 13 ianuarie 2010

Pui cu parmezan si ierburi aromatice



Puiul cu parmezan este o combinatie specific italiana, foarte gustoasa, care aduce acea particularitate, acel gust care face bucataria lor atat de celebra : " un po' d'amore".
Italienii sunt vestiti pentru pasiunea lor, iar aceasta pasiune se reflecta si in arta culinara.
O reteta autentic italiana trebuie sa aiba ingrediente proaspete, ierburi aromatice, suc de rosii, parmezan si ... multa pasiune. Este o invitatie la relaxare, este cel mai bun mijloc de a incepe o seara perfecta!
De aceea va recomand gastronomia italiana, ori de cate ori va doriti o cina romantica. Efect garantat!

Ingrediente:
-2 jumatati de piept de pui dezosat si depielitat
-parmezan
-busuioc proaspat
-menta proaspata (optional)
-oregano
-piper
-suc de rosii
-o lamaie

Taiati pieptul in 2 , fara sa desprindeti jumatatile si desfaceti-l. Bateti-l foarte usor. Presarati piper, coaja rasa de lamaie, busuioc proaspat tocat, menta, oregano si parmezan razuit fin.


Repuneti jumatatile una peste alta si bateti lejer pieptul de pui, pana ajunge la o grosime uniforma.


La sfarsit presarati piper si oregano uscat peste pieptul de pui.

Faceti un sos din putin suc de rosii, verdeturi proaspat tocate, sare, piper, putin suc de lamaie si o lingura de ulei de masline.

Incingeti putin ulei de masline(cam 2 linguri), aromatizati-l cu ardei iute uscat si felii de usturoi.

Cand vedeti ca sfaraie uleiul, adaugati fileurile de pui cu parmezan. Prajiti-le la foc mare 1 minute, apoi reduceti focul la mediu. Cam 5 minute pe fiecare parte sunt suficiente (carnea e destul de groasa, trebuie sa se patrunda bine). In timp ce se prajeste, turnati putin suc de lamaie peste fiecare parte ( acesta este secretul care dezvolta toate aromele si mentine carnea frageda)

Nu exagerati cu timpul de prajire, pentru ca altfel veti avea o carne uscata. Rezultatul trebuie sa fie o carne usor rumenita, foarte suculenta.

Scoateti fripturile pe platoruile de servire, presarati parmezan (care se va topi instantaneu datorita aburilor care ies din friptura) si turnati sosul peste pui.

Ideal ar fi sa serviti cu garnitura de salata, nu de cartofi.
O salata foarte interesanta este cea de rosii cu avocado, busuioc si menta. Evident stropita cu suc de lamaie si foarte putin ulei de masline.
Deasemenea salata de varza rosie cu ulei de masline si lamaie, pe pat de avocado merge foarte bine cu acest fel de mancare.


Evident ca si o garnitura de cartofi cu rozmarin la cuptor ar acompania cu succes acest fel de mancare, dar atunci cu siguranta nu va veti mai ridica lejeri de la masa.
Orice ati alege ca garnitura, puiul cu parmezan va fi vedeta: foarte aromat, suculent si extrem de delicios!

Pofta buna!