joi, 3 iunie 2010

Tagliatelle de zucchini si morcov si stracciatella de legume

Cand vine vara este bine sa profitati de bogatia de legume proaspete si pline de vitamine, asa ca va invit la un meniu vegetarian. Daca va e teama ca sotul nu va fi incantat de aceasta idee, atunci puteti sa faceti aceasta reteta ca garnitura la un somon la tava sau orice alta friptura si in acest fel impacati pe toata lumea.
Prezentarea unor legume ca dovlecelul si morcovul in varianta tagliatelle poate trezi interesul (si , de ce nu, si pofta) copiilor mofturosi sau persoanelor care se declara exclusiv carnivore.
Se stie ca gustul este un simt care se cultiva de-a lungul vietii, asa ca niciodata nu e prea tarziu sa-i faceti pe cei apropiati sa descopere cat de delicioase sunt preparatele vegetariene. Educarea gustului si a constiintei alimentare, in special la copii, ii va ajuta mai tarziu sa evite sau sa consume doar ocazional produse de tip fast-food, lucru foarte benefic pentru sanatatea lor ca adolescenti sau tineri adulti.
Nu uitati: eforturile voastre ca parinti, timpul pe care il petreceti cu familia, poate fi de nepretuit in viitorul copiilor vostri!

Ingrediente:
-un dovlecel verde zucchini (sau alb, romanesc, dar acela trebuie curatat de coaja)
-un morcov mare
-3 fire de sparanghel verde
-un ardei gras rosu
-2 fire de ceapa verde
-ulei de masline
-oregano,sare, piper
Morcovul se spala, se curata si se taie fasii subtiri (folosind aparatul de curatat legume). Fasiile de morcov se pun la calit in 2 linguri de ulei de masline.

Se spala zucchini, se taie si el in fasii lungi si subtiri si se pune la calit peste morcov. Se presara sare si oregano. Cand si dovlecelul e usor calit (dupa 3-4 minute), opriti focul.

Celelalte legume se toaca marunt. Sparanghelul se spala, se rupe si se indeparteaza partea lemnoasa de la capat si se taie in bucati de 2-3 cm,pastrand varfurile intregi.
Puneti legumele tocate la calit in putin ulei. Dupa 2 minute, adaugati si varfurile de sparanghel. Presarati sare si piper. Amestecati din cand in cand. Cand sunt usor crocante, dar nu foarte facute, sunt gata. Stracciatella de legume trebuie sa contina legume usor rumenite, dar nu moi, cat mai crude.

Adaugati si tagliatelle peste stracciatella de legume, amestecati-le putin, si serviti. Puteti sa puneti si putin suc de rosii, daca doriti.

Puteti sa le serviti ca preparat vegetarian sau ca garnitura (ca in poza).
Pofta buna!