miercuri, 22 septembrie 2010

Cordon bleu

Cordon bleu este o reteta clasica a gastronomiei frantuzesti, a carei valoare a facut-o sa strabata bariera timpului. Denumirea de "cordon bleu" sugereaza gradul de distinctie al retetei. Ordinul "cordon Bleu" era atribuit cavalerilor Sfantului Spirit, fiind cea mai ilustra decoratie in timpul monarhiei lui Henry.
Termenul a ajuns sa fie folosit si in limbajul gastronomic datorita unor seniori-cavaleri "Cordon Bleu" gurmanzi, pasionati de arta culinara, care au constituit un fel de club al vinului si al gastronomiei. Retetele lor uluitoare au creat rapid o legenda in jurul acestui club. Asa a aparut expresia frantuzeasca : " gatesti ca un Cordon Bleu".
Pentru aristocratii frncezi, notiunea de "cordon bleu" definea exceptionalul, distinctia suprema care se putea atribui.
Acum acest titlu a fost preluat de vocabularul gastronomic, existand si o scoala internationala de gatit cu acest nume. Dar primele intalniri ale acestei denumiri cu gatitul dateaza din 1895, cand jurnalista Marthe Distel a publicat prima revista de gastronomie " Le Cuisinier Cordon Bleu".
Scoala de bucatari "Cordon bleu" a cunoscut abia dupa sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial o expansiune deosebita. Madame Brassart a dat startul la ceea ce este acum "Cordon bleu", adica o scoala internationala de bucatari, de top, cu peste 27 de scoli in intreaga lume.
Ca reteta, cordon bleu original este un escalop de vita pane, umplut cu branza tare ( ementaler, gruyere-original; cascaval) si o felie de jambon.

Dar sa lasam istoria deoparte, sa ne punem sortul si sa gatim un cordon bleu. Vom face reteta cu piept de pui si cascaval.

Ingrediente:
- file de piept de pui
-cascaval
-jambon(eu am pus de curcan)
-2 oua si 2-3 linguri de lapte (pentru 4-5 cordon bleu)
-pesmet
-faina
-ulei

Bateti bine fileul de pui si presarati-l cu sare si piper.

Asezati peste pui o felie de jambon, o bucata paralelipipedica de cascaval si rulati. Daca vreti, puneti inca o felie de jambon peste cascaval (optional). Prindeti fiecare rulou de pui cu scobitori.

Apoi bateti ouale cu laptele.

Adaugati si 2 linguri de faina, sa fie putin mai gros.

Dati rulourile prin faina.

Apoi prin amestecul de oua batute.

Si, in final, prin pesmet. Puneti-le la prajit, in ulei amestecat cu unt topit.

Se prajesc la foc mediu spre mic, ca sa se patrunda bine. Puteti sa puneti si un capac in timp ce prajiti.

Se intorc pe toate partile, pana cand sunt bine rumenite.

Se servesc cu garnitura de cartofi si sparanghel.

Si acum o sectiune delicioasa:

Pofta buna!