sâmbătă, 6 noiembrie 2010

Caponata siciliana

Caponata siciliana este o mancare de vara, deosebit de aromata si de usoara, pe baza de vinete, telina si si capere , insotite de un sos de rosii dulce-acrisor, cu note parfumate de plante aromatice. Este un preparat specific pentru bucataria sudica italiana, o explozie de arome, divin combinate si excelent preparate, astfel incat sa beneficiezi de vitaminele si mineralele din legume.
Reteta siciliana este simpla, din putine ingrediente, dar foarte savuroasa. Ulterior, localnicii au dezvoltat reteta de baza, adaugand masline verzi, ardei, chiar si fructe de mare (caracatita-varianta din Palermo, sau homar, creveti si sparanghel la grill-varianta aristocratilor din Sicilia) sau ton.
In orice varianta, mai bogata sau mai saraca, caponata ("capunata") este o excelenta mancare mediteraneeana, foarte apetisanta si sanatoasa.
Se recomanda ca fel principal vegetarian sau ca garnitura langa un preparat din peste. Multe restaurante o servesc ca antreu, in portii mici , elegante, insotite de o salata verde.
Combinatia de vinete cu sos de rosii combinat cu otet dulce-acrisor, capere si masline verzi este excelenta atat pentru pranz (in varianta calda, servita cu paine ciabatta), dar si seara, servit rece, ca antreu.
Bucataria este cu atat mai intensa ca savoare cu cat ne apropiem de Ecuator. Poate se percepe altfel magnetismul Pamantului sau lumina Soarelui ofera o dispozitie mai speciala oamenilor, dar in orice tara ati ajunge din aceasta zona, veti observa ca mancarea este un mod de a experimenta senzatii, de o oferi placere trupului si mintii, iar imaginatia nu are limite.
Asa ca va sfatuiesc sa experimentati din plin bucataria Soarelui, iar Sicilia poate fi un bun inceput.

Ideal este sa aveti niste vinete frumoase si bine coapte. Eu am avut mai multe sortimente si a iesit minunat.

Va pregatiti ingredientele de baza:
-vinete(3-4 bucati)
-2-3 ardei
-2-3 rosii
-masline verzi
-1-2 linguri de capere
-sos de rosii
-otet de vin
-o lingurita de miere sau de zahar brun
-o tija lunga de telina
-cativa catei d eusturoi
-o ceapa rosie
-ulei de masline
-sare (putina, pentru ca si caperele si maslinele sunt sarate)
-piper

Caperele se pun in apa calduta (sa scoata sarea din ele) si se lasa asa pana cand le veti adauga in mancare.
Spalati si taiati vinetele cubulete. Nu faceti prea mici cubuletele, deoarece vor absorbi prea mult ulei si mancarea va fi grea. Presati sare peste vinete si lasati-le asa timp de o ora. Apoi clatiti-le bine si stoarceti-le.

In putin ulei de masline caliti ceapa tocata si telina taiata felii. Nu trebuie sa se rumeneasca, doar sa devina sticloasa ceapa.

Separat, in alta tigaie, puneti 2 linguri de ulei de masline, adaugati vinetele si caliti-le.

Cand sunt usor rumenite, opriti focul.

Peste ceapa calita cu telina adaugati sos de rosii (o cana). Adaugati si 2-3 linguri de otet si zaharul brun.

Decojiti rosiile , tocati-le in bucati potrivite si adaugati-le in mancare. Eu nu le-am decojit pentru ca estimam ca mai dureaza foarte putin pana cand e gata si nu era neaparat nevoie.

Adaugati ardeiul gras taiat cubulete. Amestecati bine si lasati la foc mediu spre mic, cateva minute.

Adaugati usturoiul macinat, piper. Amestecati.

Adaugati vinetele calite.

Dupa 1-2 minute, adaugati maslinele verzi feliate si caperele stoarse bine (puteti sa le tocati , daca vreti).

Se mai lasa totul sa fiarba 1-2 minute si se stinge focul.

Se presara busuioc italian proaspat, tocat nu foarte fin.

Tocati cateva frunze verzi de telina si putin patrunjel si adaugati-le in caponata.

Amestecati si serviti.

Daca serviti ca antreu, portiile sunt mici, decorate cu frunze (ideal este basilico ).

Daca este servit ca fel principal, portiile sunt mai generoase. Stropiti cu ulei de masline extravirgin exact inainte de servire, pentru a beneficia de toate proprietatile uleiului presat la rece.

Nu subestimati bucataria siciliana datorita faptului ca e prea simpla sau fara ingrediente fitoase. Bunul gust inseamna calitate (iar Sicilia abunda de produse proaspete si sanatoase, coapte la lumina naturala a soarelui, parfumate si gustoase). Invatati sa folositi calitatea materiei prime, sa o protejati printr-o minima preparare termica si veti fi sanatosi si plini de vitalitate ca italienii.
"Chi mangia sano, trova la natura!" ("Cine mananca sanatos, regaseste natura"-proverb italian)
Pofta buna!