marți, 23 noiembrie 2010

Cupe de kaki (persimmom japonez) cu ricotta si muguri de pin

Sfarsitul toamnei este indulcit de inmiresmatele fructe de kaki (persimmom japonez), un fruct interesant, de origine asiatica, dar care actualmente este raspandit in intreaga lume.
Cultivat in China de peste 2000 de ani, arborele de kaki (Dyospyros kaki) cu elegante flori crem-galbui sau albe este un simbol al longevitatii, un spectacol de culoare si de arome. Cand am vazut prima oara un arbore de kaki inflorit (desi nu stiam ce este pe atunci), m-am simtit atrasa instantaneu de magicele flori. Copacul plin de flori adapostea cuibul unor pasari vesele si fericite, care incantau cu trilurile lor. Intreaga imagine, petalele acelea mari si catifelate, de un crem-galbui atat de suav, cantecul pasarilor, cerul senin de mai, lumina calduta a soarelui care trezea bland energia naturii, m-a facut sa inteleg de ce "zen" nu poate fi explicat in cuvinte. Dar, cu siguranta, puteti simti ce inseamna "zen" contampland un arbore de kaki intr-o zi senina de mai...:)
Ulterior, am descoperit fructele, despre care nu pot sa spun decat ca mangaie toate simturile. Sunt pur si simplu... divine!

Fructele de kaki sunt bogate in antioxidanti si taninuri naturale, de aceea sunt extrem de sanatoase. Cu toate astea, concentratia de tanin este foarte mare in fructele necoapte, gustul lor fiind puternic astringent, neplacut si impropriu consumului. Deci, evitati fructele necoapte bine. Veti fi dezamagiti de ele, daca nu le lasati sa se coaca.
Dar, cand sunt foarte coapte (sunt moi la atingere, grele), pulpa de kaki devine ca un jeleu, suculenta, fina, dulce, parfumata...un vis.
Este ideal sa consumati fructele crude (doar pulpa, fara coaja), in diferite salate sau combinatii , pentru a beneficia deplin de beneficiile acestui fruct, considerat de chinezi un adevarat medicament pentru bolile de stomac, hipertensiune, tumori, diferite infectii. Concentratia mare de beta-caroten (precursor al vitaminei A) ii ofera un rol important in stimularea imunitatii, de aceea asiaticii au obiceiul de a oferi ofrande cu fructe de persimmom.
Fructele de kaki au o culoare glaben-orange spre rosu, in functie de soi, si un gust dulce- usor acrisor, aromat, ca o combinatie intre caisa, piersica si pepene galben. Merita incercat. Daca luati fructe insuficient coapte, lasati-le cateva zile sa se coaca, invelite in hartie. Abia la maturitate veti profita de maximum de savoare.

Astazi vom savura impreuna un desert italian din fructe de kaki (cultivate chiar in Italia, pentru ca v-am spus ca astazi arborele este cultivat aproape peste tot). Vom servi delicioasele fructe cu o crema de ricotta proaspata, cu atingere delicata de miere de portocal si cativa pinoli (muguri de pin), pentru un contrast crocant.

Amestecati ricotta (100 gr) cu o lingura de miere.

Asa arata fructele coapte.Daca presati cu degetul, trebuie sa simtiti foarte moale. Se spala fructele, se taie in 2 si se scoate pulpa cu o lingura. Iese imediat pentru ca sunt foarte coapte si zemoase.

Aranjati cupele, alternand in straturi crema de ricotta si jumatati de kaki.

Stropiti cu putina miere si decorati cu pinoli.

Un desert divin...
Pofta buna!