duminică, 28 noiembrie 2010

Dorada cu rodie - reteta evreiasca

De Anul Nou(Rosh haShanah) , evreii servesc peste, in mod traditional. Dorada sau alt peste cu carnea alba sunt acceptati pentru acest meniu, iar retetele lor sunt ingenioase si foarte interesante. Cea mai cunoscuta reteta evreiasca de peste este "gefilte fish" , un antreu rece format din bilute de peste tocat amestecat cu diverse legume si condimente, servit cu salata verde, felii de morcovi si sos de hrean (voi reveni cu aceasta reteta, acum am pregatit ceva mai deosebit).
Astazi vom face o reteta tipica pentru sarbatoarea evreiasca de Anul Nou, foarte festiva si delicioasa. Traditia spune ca de Anul Nou sa se manance cap de peste, deoarece Rosh haShanah inseamna inceputul anului, iar pestele este simbolul fertilitatii si abundentei.
In a doua zi de Rosh haShanah, evreii servesc un fruct nou, de sezon, cel mai adesea o rodie, simbolul virtutii (semintele rodiei sunt asemanate legilor lui Moise) si speranta unui an plin de fapte bune.
Reteta de fata combina cele 2 traditii, iar rezultatul este spectaculos. Dorada capata o aroma deosebita de rodie si plante aromatice, iar sosul colorat ii aduce un plus de distinctie si parfum.

Ingrediente:
-o dorada intreaga (sau cate doriti)
-o rodie
-concentrat de rodie (optional)
-patrunjel verde
-coriandru verde
-busuioc proaspat
-lamaie
-sare,piper
-putin ulei de masline
-o ceapa rosie mica
-2 catei de usturoi

Observati ca am respectat traditia si avem doar ingrediente "bio". Prospetimea si calitatea pestelui se vor reflecta in rezultatul final, deoarece veti simti fragezimea doradei proaspete acompaniata de sosul fresh si aromat.

Urmatoarea etapa nu este obligatorie, dar este de preferat daca doriti o dorada foarte aromata. Vom marina pestele in sos de rodie. Puteti sa sariti peste etapa asta, sa il preparati simplu la tava (cu apa, sare si ulei) si doar sa il stropiti cu sos de rodie la final, dar atunci nu va mai avea acest gust deosebit, plus se pierde o parte din gustul pestelui in sosul din tava.
Eu va recomand sa coaceti dorada dupa ce o marinati, iar ca tehnica de coacere vom folosi impachetarea in folie de staniol, pentru a pastra in interior toate aromele si , nu in ultimul rand, pentru aspectul festiv de prezentare.
Cum marinam un peste? Mai intai se spala foarte bine pestele curatat, apoi se scurge sau se sterge si se fac cateva incizii pe fiecare parte. Inciziile au atat rolul a permite un contact mai profund al marinatei, cat si rol decorativ. Se unge o folie de staniol cu putin ulei de masline si se aseaza dorada pe mijloc . Este foarte important sa ungeti folia, pentru ca astfel nu se va lipi pestele de ea.

Se sareaza si pipereaza dupa gust, atat pe interior, cat si pe exterior. Apoi se umple burta pestelui cu o felie groasa de lamaie si cateva frunze de coriandru (sau patrunjel). Acest detaliu permite o aromatizare uniforma si discreta, foarte important pentru a obtine un rezultat final de exceptie.

Stropiti dorada cu sos de rodie sau suc proaspat de rodie. Masati bine pestele pe ambele parti, astfel incat sosul de rodie sa patrunda foarte bine si in crestaturi.

Impachetati dorada, adunand marginile foliei de staniol deasupra pestelui. In felul acesta , dorada este perfect acoperita, iar sucurile nu au pe unde sa se scurga, dorada se va coace in suc propriu si sos de rodie.

Se lasa la frigider 1-3 ore si apoi inca 30 de minute la temperatura camerei. Apoi se coace la 180 de grade, aproximativ 30 de minute.
Intre timp preparati sosul. Se caleste ceapa tocata fin in foarte putin ulei de masline. Se adauga si usturoiul macinat sau tocat fin.

Apoi adaugati putina apa calda si o lingura de concentrat de rodie (sau suc de rodie proaspat). Presarati putina sare si piper.

Fierbeti pana cand scade si ajunge usor siropos.
Tocati busuioc, coriandru (daca vi se pare prea puternic gustul de coriandru, adaugati si patrunjel sau puneti numai patrunjel).

Opriti focul, adaugati plantele aromatice si semintele de rodie.

Desfaceti pachetelul de aluminiu. Vedeti ca pestele este bine facut.

Turnati sosul cald si aromat de rodie peste fiecare peste, astfel incat sa il acoperiti bine cu seminte de rosie si verdeata.

Este extraordinara combinatia, iar pestele isi pastreaza toata aroma prin coacerea in suc propriu. Ceva deosebit, va recomand cu caldura aceasta reteta, perfecta pentru zilele de post cand se serveste peste.

Vedeti ca nu am fiert semintele proaspete de rodie, tocmai pentru a-i pastra toti antioxidantii naturali.
In Biblie, se spune ca pamantul Israelului a fost binecuvantat cu rodii. Fiind in postul Craciunului, cred ca o reteta de peste cu rodie este mai mult decat o experienta culinara deosebita. Gustati roadele pamantului binecuvantat si intariti-va credinta.
Purificati-va mancarea, purificati-va gandurile, asteptati nasterea Mantuitorului cu bucurie si speranta!
Daca Dumnezeu a vrut ca noi , credinciosii , sa tinem post de bucurie inainte de nasterea Fiului Sau, atunci faceti ca intr-adevar acest post sa fie plin de bunadispozitie, de ganduri curate, de vorbe calde si de mancare placuta si gatita cu credinta si mult respect fata de natura.
Sper ca aceast pelerinaj culinar sa va aduca mai aproape spiritul Craciunului, cu bunadispozitie si un strop de culoare.
Pofta buna!