vineri, 12 noiembrie 2010

Vita cu portocale

Cotletul de vita se potriveste de minune in aceasta combinatie dulce-picanta, cu aroma festiva, de portocala. Este o reteta speciala, de iarna, ideala pentru mesele de sarbatori, in special de Revelion.
Marinata dulce-picanta, cu note de citrice,piper si miere, fragezeste si da parfum fripturii de vita, care va ramane suculenta si moale la interior si perfect rumenita la exterior.
Este o combinatie interesanta de arome cu care merita sa intampinati noul an si sa va surprindeti invitatii.

Ingrediente (pentru 2 persoane):
-un cotlet gros de vita (circa 600 de grame)
-2 portocale dulci si zemoase
-passata de rosii (suc de rosii foarte gros)
-piper
-boia dulce
-piper de Cayenne
-usturoi
-sos de soia
-sos tabasco
-otet balsamic
-ulei
-miere
-ardei iute

Incepem prin a prepara marinata. Amestecam 3 linguri de sos de rosii cu o lingura sos de soia, o lingura de otet balsamic, cateva picaturi de sos tabasco, o jumatate de lingurita de boia dulce, un varf de lingurita de piper de Cayenne (e foarte iute), o jumatate de lingurita de piper.

Stoarcem o portocala si adaugam sucul in marinata.

Optional, adaugati si ardei iute.

Adaugam si o lingura de miere si 2 catei de usturoi macinati. Nu punem sare, deocamdata.

Ungem cu ulei un vas termorezistent, asezam cotletul de vita (spalat si sters, in prealabil) si turnam marinata peste el.

Acoperim cu o folie si il lasam 2 ore sa se marineze in frigider. Apoi scoatem vasul si il lasam circa o ora la temperatura camerei, inainte de a-l introduce la cuptor.
Este important sa introduceti carnea la cuptor cand a ajuns deja la temperatura ambianta, ca sa nu se produca soc termic (intareste carnea). Presarati putina sare, inainte de a coace friptura.
Vasul se acopera cu o folie de aluminiu si se da la cuptor, la 180 de grade, circa 20 de minute. Apoi se scoate folia.

Stoarceti si cealalta portocala si amestecati sucul cu o lingura de miere. Ungeti friptura cu sucul de portocala amestecat cu miere. Va forma o crusta rumenita superba.

Se reduce focul la 160 de grade si se continua coacerea pana cand se rumeneste carnea, aproximativ 10 minute. Intre timp, stropiti friptura cu restul de suc de portocale si sosul din tava.

Carnea trebuie sa ramana moale la presiune (semn ca e frageda si suculenta). Nu coaceti foarte mult timp carnea de vita.

Dupa ce scoateti vasul din cuptor, lasati 5 minute friptura inainte sa o taiati. Indepartati osul si feliati.

Serviti feliile de friptura de vita cu sosul din tava.

Decorati cu jumatati de felii proaspete de portocala.

Delicioasa!
Pofta buna!