joi, 2 decembrie 2010

Dovlecei umpluti de post

Retetele de post pot fi incantatoare, daca aveti putina imaginatie. Daca mai luam in considerare cat sunt de sanatoase, atunci vom privi perioadele de post cu mai mult entuziasm, stiind ca facem ceva bun pentru organismul si sufletul nostru.
Preparatele vegetariene trebuie sa inspire puritate si naturalete, asa ca optati pentru variante cat mai sanatoase de a prepara legumele (la aburi, la cuptor sau doar oparite).
Aceasta reteta a plecat de acesti minunati dovlecei rotunzi., dar voi puteti sa folositi orice dovlecei sau leguma care se umple. Dovleceii rotunzi in diferite culori (verzi, albi, galbeni) sunt ideali, deoarece au forma deosebit de atractiva, care ofera mult volum pentru umplutura si isi pastreaza culoarea si dupa coacere.

Spalam si curatam dovleceii. Unele persoane ii lasa cu coaja pe cei verzi.

Taiem capacul fiecarui dovlecel si il scobim cu o lingura, indepartand tot miezul. Pastram miezul separat.

Acum pregatim toate ingredientele pentru umplutura.

Calim in putin ulei de masline o ceapa tocata, un morcov taiat cubulete si o tulpina de telina feliata.

Apoi tocam marunt miezul de dovlecel. Cand legumele din tigaie sunt usor calite, se adauga miezul de dovlecel. Continuati sa caliti inca 2-3 minute.

Adaugati o cana de orez brun cu bobul lung (spalat bine inainte). Amestecati si caliti si orezul un minut. Apoi turnati 2 cani de apa calda si lasati sa fiarba.

Cand e aproape gata (adica in aproximativ 7 minute), adaugati un ardei gras tocat cubulete, sare si piper.

Lasati umplutura sa se raceasca putin. Umpleti fiecare dovlecel si puneti cate o jumate de rosie cherry "on top".

Rolul rosiilor este atat decorativ, dar si cat sa mentina ridicat capacul dovlecelului.

Coaceti 30 de minute la 180 de grade. Nu e nevoie de mai mult timp deoarece umplutura e gata preparata, trebuie doar sa se coaca la exterior.

Se servesc calzi, cu salata de legume proaspete.
Pofta buna!