sâmbătă, 4 decembrie 2010

Pui marocan cu harissa, umplut cu cous-cous cu stafide

Aceasta reteta marocana este ideala pentru un pranz de duminica cu toata familia. Este foarte consistenta si delicioasa, cu arome inedite africane.
Harissa este un amestec de condimente folosit in tot Nordul Africii, pe baza de ardei iute. Este foarte picanta, ideala pentru a forma o crusta "spicy" si frumos colorata puiului, dar se poate adauga si in cous-cous pentru a completa savoarea specific marocana.
Reteta se prepara foarte usor si va ofera mult timp liber (cat sta puiul in cuptor) pentru a va ocupa de alte treburi sau pur si simplu sa stati cu familia si prietenii de vorba, asteptand felul principal.
Mai intai preparam cous-cous-ul cu stafide, spanac si pinoli. Daca nu le aveti pe toate , folositi numai stafide sau chiar cous-cous simplu.
Couscous-ul il vom folosi atat ca umplutura, cat si ca garnitura.
Ingrediente:
-200 gr spanac
-100 gr stafide
-o lingura de ulei
-o lingura de unt
-2 catei de usturoi
-un pumn de pinoli
-sare
-piper
-250 gr cous-cous nepreparat

Topiti untul cu uleiul.

Trageti la tigaie pinoli cu usturoiul feliat. Apoi adaugati stafidele inmuiate, scurse si date prin faina, amestecati bine. In final, adaugati spanacul si amestecati. Puneti sare, piper si lasati sa scada bine sosul. Compozitia se lasa sa se raceasca putin.

Intre timp, preparam cous-cous-ul. Se pune intr-un vas si se acopera cu apa calda (conform instructiunilor de pe pachet). E gata in 5 minute.

Acum avem totul pregatit pentru a umple puiul marocan.

Ungeti puiul pe interior si pe exterior cu harissa. Presarati sare si piper.

Amestecati cous-cous-ul cu amestecul de spanac.

Umpleti puiul cu o parte din acest amestec. Restul il pastrati ca garnitura.

Asa arata inainte de ajunge in cuptor.

Presarati inca o data cu sare. Acoperiti tava cu o folie si dati la cuptor, la 180 de grade, o ora.

Dupa o ora, arata cam asa.

Daca vreti o crusta mai colorata, stropiti-l cu putin bulion dizolvat cu apa (sa iasa un sos gros).

Se da puiul iar la cuptor, de data asta fara folie. Se tot repeta stropirea la fiecare 10 minute, pana cand e gata rumenit si bine facut.

In ultimele 10 minute, se adauga cous-cous-ul ramas in tava (cat sa se incalzeasca si sa ia o parte din arome).

Daca aveti un pui mare, prelungiti timpul de coacere cu folie pana la 90-100 de minute. Eu am avut un pui mic de 800 gr.
Durata de rumenire este de aprox. 30 de minute.
Cand e gata, se aduca tava direct pe masa.

Se portioneaza.

Si se termina foarte rapid :))

Pofta buna!