duminică, 23 ianuarie 2011

Dovleac copt cu rozmarin -reteta africana

Bucataria africana este ca un safari, este o calatorie intiatica prin lumea primordiala a aromelor. Descoperirea tainelor bucatariei africane este o experienta atat culinara , cat si culturala, care te incarca de energie si incantare. Rustice, indraznete, pline de culoare, retele africane se remarca prin bogatia ingredientelor sanatoase si seductia condimentelor puternice.
Mai presus de toate, bucataria africana surprinde printr-o finete deosebita a modului de preparare. Apropierea de natura (traditional, toate retetele se prepara la foc natural, se usuca sau se consuma crude) creeaza instinctiv o "constiinta" a valorii materiei prime , astfel ca , desi foarte simpla si neprentioasa, bucataria africana se remarca printr-o excelenta alegere a modului a consuma alimentele. Experienta milenara, lipsa sau inaccesibilitatea modernismului, ne permit sa descoperim traditii milenare, ramase vii inca in vremurile noastre.

Dovleacul butternut este delicios la cuptor, cu ulei de masline, rozmarin, sare si piper . Aceasta reteta ne introduce in bucataria africana, de unde provine acest mod inedit de a prepara dovleacul.
Bucataria africana foloseste mult dovleacul, iar retetelor lor sunt foarte simple, dar si inedite in acelasi timp.

Ingrediente:
-un dovleac butternut
-o legatura de rozmarin proaspat
-ulei de masline
-sare
-piper

Spalati dovleacul, taiati-l in 2 si scoateti samburii cu o lingura. Taiati fiecare jumatate in sferturi.

Infingeti o frigaruie de lemn in pulpa dovleacului in mai multe locuri pentru a facilita inserarea rozmarinului.

Ungeti miezul dovleacului cu ulei de masline, presarati sare si piper.

Infigeti ramurele de rozmarin in orificiile create deja.

Asezati feliile de dovleac pe o tava acoperita cu folie de aluminiu sau hartie de copt.

Se coc la 180 de grade, circa 30 de minute, pana cand se inmoaie miezul de dovleac.

Se servesc caldute. Dovleacul preparat dupa aceasta reteta africana este foarte delicios, foarte placut aromat, pulpa se desprinde foarte usor de coaja si , mai presus de toate, are un parfum sublim.
Puteti sa il serviti ca antreu, ca garnitura sau ca fel principal vegetarian ( e atat de bun incat merita sa fie savurat simplu).
Pofta buna!