![](http://www.mondocucina.ro/pictureDisplay.aspx?Mode=Large&blog=true&PictureName=422/Picture~~~271.jpg)
![](http://www.mondocucina.ro/pictureDisplay.aspx?Mode=Large&blog=true&PictureName=422/Picture~~~272.jpg)
![](http://www.mondocucina.ro/pictureDisplay.aspx?Mode=Large&blog=true&PictureName=422/Picture~~~273.jpg)
Somonul in crusta dulce-picanta de portocale este o reteta ingenioasa, indrazneata, ce poarta amprenta bucatariei braziliene. Somonul copt in crusta braziliana este foarte suculent si apetisant, iar marinarea ii ofera un parfum fructat deosebit.
Ingrediente:
-un fileu de somon (sau cate doriti)
-coaja de la o portocala bio
-coaja de la o limeta
-sucul de la o jumatate de lamaie mare (ideala este lamaia verde lime)
-sucul de la o jumatate de portocala mare
-doua lingurite rase de zahar brun
-un catel de usturoi
-o jumatate de lingurita de piper de Cayenne
-sare
-piper negru
Amestecati coaja rasa de portocala cu cea de limeta, zaharul brun, praful de chilli (sau piper de Cayenne).
![](http://www.mondocucina.ro/pictureDisplay.aspx?Mode=Large&blog=true&PictureName=422/Picture~~~260.jpg)
![](http://www.mondocucina.ro/pictureDisplay.aspx?Mode=Large&blog=true&PictureName=422/Picture~~~261.jpg)
Spalati fileul de somon, stergeti-l si puneti-l la marinat in amestecul de suc de lamaie cu portocala. Presarati sare si piper. Lasati-l sa se marineze 30 de minute , la temperatura camerei. La jumatatea timpului, intoarceti fileul de somon si acoperiti partea de sus cu crusta de coaja de portocala.
![](http://www.mondocucina.ro/pictureDisplay.aspx?Mode=Large&blog=true&PictureName=422/Picture~~~262.jpg)
Lasati-l sa mai stea inca 15 minute in sos, apoi il scoateti si il asezati intr-un vas termorezistent uns cu foarte putin ulei.
![](http://www.mondocucina.ro/pictureDisplay.aspx?Mode=Large&blog=true&PictureName=422/Picture~~~264.jpg)
Dati tava la cuptor, la o temperatura foarte crescuta (220 grade Celsius), neacoperita, pe nivelul din mijloc.
![](http://www.mondocucina.ro/pictureDisplay.aspx?Mode=Large&blog=true&PictureName=422/Picture~~~267.jpg)
Timpul de coacere este foarte redus, 10-12 minute, functie de cat de gros este fileul de somon. In acest timp crusta se caramelizeaza frumos, fara sa se arda.
![](http://www.mondocucina.ro/pictureDisplay.aspx?Mode=Large&blog=true&PictureName=422/Picture~~~269.jpg)
Se serveste cald, cu salata.
![](http://www.mondocucina.ro/pictureDisplay.aspx?Mode=Large&blog=true&PictureName=422/Picture~~~274.jpg)
Si o sectiune, ca sa vedeti cat de fraged este:
![](http://www.mondocucina.ro/pictureDisplay.aspx?Mode=Large&blog=true&PictureName=422/Picture~~~275.jpg)
Aceasta tehnica permite obtinerea unui rezultat deosebit, carnea de somon va fi incredibil de suculenta si parfumata, iar crusta exotica desavarseste aceasta reteta neobisnuita de somon.
Pofta buna!