luni, 14 februarie 2011

Churrasco de curacao - Frigarui braziliene de inimioare de pui marinate

Pentru ca astazi e Valentine's Day, celebra zi a indragostitilor, m-am gandit sa va propun o reteta speciala, in tematica inimioarelor. Pe langa diverse cutii de bomboane de ciocolata, muffins si alte prajiturele in forma de inimioara (pe care sunt sigura ca le-ati preparat sau cumparat deja), ce ati zice si de o friptura originala, tot cu inimioare?
Bucataria braziliana ne aduce si de data aceasta o reteta delicioasa, frigaruile de inimi de pui marinate fiind un deliciu fin si foarte aromat. Marinata pe baza de lamaie si usturoi da frigaruilor de inimioare o aroma deosebita, pastrandu-le fine si catifelate, chiar daca sunt bine rumenite la exterior.
Bucatariile latino ale lumii sunt dominate de pasiune si de arome deosebite, dar bucataria braziliana imi place in mod deosebit pentru ca imbina intr-un mod original traditia culinara iberica cu note ancestrale africane si misterul culturii amerindiene. Va propun aceasta reteta , ca o declaratie latino de Ziua Indragostitilor, pentru o va oferi un strop de exotism in aceasta zi deosebita.

Ingrediente:
-2 pachete de inimi de pui
-o lamaie
-2-3 catei de usturoi
-sare marina
-ulei de masline
-o jumatate de ceasca de apa calda

Spalam bine inimioarele de pui si le scurgem.

Macinam usturoiul si il frecam cu o lingurita rasa de sare. Se va obtine o pasta de usturoi. Adaugam apa calda, sa obtinem un mujdei. Lasam sa se racoreasca putin.

Adaugam sucul de lamaie si o lingura de ulei de masline.

Punem inimile de pui in sosul de lamaie cu usturoi si le lasam o ora sa se marineze.

Betele de lemn se pun intr-un vas cu apa rece si se lasa sa absoarba multa apa (sa nu se arda la frigere). Apoi infigem inimioarele pe ele si le lasam sa stea in marinata inca 15 minute.

Incingem grill-ul, il ungem cu foarte putin ulei si punem frigaruile pe gratar.

Se intorc des, sa nu se arda pe nici o parte, doar sa fie rumenite frumos.

Se stropesc des cu marinata, cat timp se frig.

Marinata le mentine suculente.

In cateva minute sunt gata. Se servesc calde.

Puteti sa inveliti capetele frigarurilor cu staniol, pentru un aspect mai festiv. Presarati rozmarin proaspat ca decor, exact in momentul servirii.

Se servesc cu cartofi portughezi cu unt si rozmarin ("Batatas ao murro").

Absolut delicios! Aromele de lamaie si usturoi sunt discrete, iar inimioarele cuprinse de flacara grill-ului sunt chiar o surpriza placuta pentru papilele gustative ale indragostitilor.
Nu mai este nici un secret ca bucataria portugheza si cea braziliana ( care este puternic influentata de cea portugheza) reusesc sa creeze magie din ingrediente simple.
Incercati aceste frigarui si va veti convinge!
"Churrasco de curacao" (asa cum se numeste aceasta reteta in portugheza) este o varianta latino de meniu de Valentine'S Day si este dedicata tuturor celor ce iubesc.
Pofta buna!