joi, 17 februarie 2011

Somon salbatic in crusta de sumac si mustar cu salata de grapefruit

Somonul in crusta de sumac si mustar este un deliciu ce merita savurat langa o salata putin mai exotica, cum ar fi cea de spanac, rucolla, grapefruit si migdale.
Asocierea aromelor creeaza un delicios invelis picant-acrisor, ce pune in evidenta si mai bine carnea suculenta a somonului salbatic.

Spalati fileurile de somon. Lasati-le sa se scurga bine. Condimentati-le cu sare marina, piper negru, putin sumac si boabe de mustar macinate.
Puneti fileurile de somon pe grill-ul incins, cu pielita in jos. Acoperiti grill-ul cu un capac, pentru ca somonul sa se patrunda si mai bine datorita aburilor formati. Focul trebuie sa fie mediu.

Amestecati 2-3 linguri de iaurt gros cu o lingura de suc de lamaie. Cand carnea de somon e aproape facuta (devine roz in 5 minute), ungeti fiecare bucata de somon cu amestecul de iaurt si apoi presarati iar un strat de boabe de mustar macinate.

Presarati si o lingurita rasa de sumac (condiment rosu, usor acrisor, specific bucatariei arabesti).

Acoperiti iar cu capacul si mai lasati inca 2-3 minute , sa fie bine facut. Observati ca nu intoarcem deloc somonul, deoarece partea de jos e protejata de pielita si nu se arde.

Cand e gata, opriti focul si lasati pestele vreo 5 minute sa se mai racoreasca. Este foarte bun cald, dar nu fierbinte.
Intre timp , faceti o salata din frunze de spanac tanar, rucolla, bucatele de grapefruit si felii de migdale. Asezonati cu un fir de ulei de masline si 2 linguri de otet de mere.

Serviti somonul caldut peste salata. Este delicios si foarte suculent (sectiunea e dovada).
Pofta buna!