sâmbătă, 16 aprilie 2011

Oua poché cu sos de smantana si mustar

"Oeuf poché " este denumirea unei retete frantuzesti de oua fierte, simpla si delicioasa. Sunt aproape identice cu ouale romanesti, doar ca se servesc cu diverse sosuri pe baza de branza, smantana si mustar si cu garnitura de sparanghel fiert la aburi.
Combinatia gurmanda de oua fierte moi, branza usor topita combinata cu sosul matasos si usor picant, se imbina perfect cu bucatelele crocante de sparanghel sau cu o felie de paine rustica, cu coaja groasa si miez pufos. Un deliciu frantuzesc menit sa va rasfete intr-un weekend in care luati micul dejun tarziu.

Tehnica e banala. Fierbeti apa la foc mic, adaugati putina sare si , optional, o lingura de otet (otetul favorizeaza coagularea). Cand apa fierbe, lasati focul la minim si adaugati oul fara coaja (il spargeti inainte). Indepartati spuma care se formeaza si recuperati oul dupa 2-3 minute, in functie de cat de mult vreti sa fie fiert.

Daca aveti de pregatit mai multe oua, repetati procedura sau fierbeti mai multe daca oala e foarte larga (trebuie sa fie un spatiu mare intre ele in timpul fierberii).
Preparati sosul astfel: incingeti intr-o tigaie de teflon cateva linguri de smantana lichida (cam 3-4 linguri pentru fiecare ou). Cand se incalzeste, adaugati mustarul de Dijon (cate o lingurita de ceai la 4 linguri de smantana). Amestecati cu o lingura de teflon sau lemn, sa se omogenizeze bine sosul.

Presarati sare, piper negru, dupa gust.

Puneti ouale, scurse bine de apa , pe o farfurie, turnati sos si apoi puneti cateva bucatele mici de branza (Brie, Emmental, pe scurt orice cascaval sau branza moale aveti si va place). Eu am folosit mozzarella, dar de obicei pun Emmental (ca sa respect originea frantuzeasca). Dati farfuria la cuptor sau la microunde, pana se topeste branza.

La microunde dureaza 15 secunde maxim, la cuptor , cam 2 minute. Aveti grija sa folositi farfurii rezistente.

Se serveste cald. Puteti presara ouale cu cativa fulgi crocanti de ceapa caramelizata (se gasesc de cumparat sau ii puteti prepara chiar voi).

Sosul lucios, matasos si usor picant complimenteaza perfect delicatele oua si branza topita. Un regal culinar, simplu si de bun gust!

Pofta buna!