marți, 17 ianuarie 2012

Domino foie gras - ciocolata


Domino foie gras - ciocolata





Domino de foie gras si ganache de ciocolata este o reteta frantuzeasca, de un rafinament sublim, care rasfata in totalitate simturile. Combinatia rafinata si exclusiva de arome invaluie tandru feliile generoase de foie gras de gasca, prezentand acest preparat de lux intr-o forma eleganta si inedita.
Francezii servesc foie gras cu "pain d'epices" (paine cu mirodenii, un fel de chec-turta dulce), dar asocierea si cu un ganache fin si exclusiv de ciocolata neagra cu lichior de afine, este ceva mai presus de imaginatia simturilor.
Am creat aceasta reteta frantuzeasca special pentru Revelion, deoarece aromele de scortisoara, nucsoara si ghimbir prezente in pain d'epices sunt emblematice pentru sarbatorile de iarna, iar combinatia este extrem de eleganta ca sa reprezinte un antreu remarcabil pentru masa festiva de la trecerea dintre ani, alaturi de o sampanie rece.
Contributia personala la aceasta reteta a fost adaugarea notelor fructate la ganache-ul de ciocolata, ceea ce a sporit buchetul aromatic al acestor delicioase dominouri de foie gras.

Si acum reteta, care e extrem de simpla.
Taiati pain d'epices in felii rectangulare, de 1 cm grosime. Eu am facut un pain d'epices cu smochine uscate, o varianta superba pentru combinatia cu foie gras. Taiati blocul de foie gras in felii egale cu cele de paine.
Pentru ganache-ul de ciocolata neagra aromatizat cu afine: topiti in bain marie 2 randuri de ciocolata neagra taiata cubulete , luati de pe foc, amestecati cu o lingurita cu varf de unt nesarat, amestecati si apoi incorporati o lingurita de lichior de afine ( optional, adaugati si o lingurita de jeleu de afine sau alte fructe de padure). Amestecati bine, lasati sa se raceasca putin si sa se ingroase ganache-ul.



Montarea domino de foie gras-ciocolata: ungeti o felie de pain d'epices cu un strat foarte subtire de ganache, apoi puneti felia de foia gras, apoi iar ciocolata, paine, ciocolata, foie gras. Straturile de ciocolata sa fie extrem de subtiri, sa se simta doar ca o atingere delicata. Deasupra faceti 3 puncte de ciocolata si e gata de servit.



Pofta buna si un an nou fericit!