marți, 17 ianuarie 2012

Rulada de curcan cu portocale confiate si lichior



Rulada de curcan cu portocale confiate si lichior




Rulada de curcan este prin definitie un preparat elegant, ideal pentru o masa de Revelion, dar, daca ii adaugati un decor de portocale si o aromatizati subtil cu o marinata pe baza de lichior, atunci veti crea cu adevarat senzatie in randul invitatilor.
Ideea acestei retete mi-a venit cand am cumparat carnea tocata cu care am umplut rulada. Vazand ca era deja condimentata cu portocale confiate macinate fin, nucsoara, scortioara si lichior, am decis sa ii completez aceeasi gama aromatica, ideala pentru un meniu festiv de iarna.
Rezultatul a fost peste masura asteptarilor mele, care nu erau deloc joase :)). Carnea de curcan aflata sub stratul de felii de portocale, a ramas foarte frageda, si a luat toate aromele, iar lichiorul de portocale a dat un plus de rafinament si distinctie fiecarei felii, care mai intai te imbia cu mirosul si aspectul si apoi te cucerea cu gustul deosebit.
Reteta este foarte simpla, va recomand s-o incercati la orice eveniment festiv.

Ingrediente:
-5 felii de piept de curcan
-400 gr carne tocata amestec 65% vita, 35% porc
-condimente: piper, scortisoara, nucsoara
-coji de portocale confiate
-lichior de portocale
-un ardei iute rosu mare
-ulei
-stelute de anason
-2 portocale bio


carnea tocata:


Se bat fileurile de curcan, se sareaza si se pipereaza.


Carnea tocata se amesteca cu condimentele si se mai adauga 2-3 linguri de coji de portocale confiate tocate cubulete mai mari, sa se vada in umplutura. Se adauga inca o lingurita de lichior de portocale (avea deja lichior in compozitia initiala), pentru un plus de aroma si se framanta bine. Portocalele confiate le-am facut din coji de portocale bio fierte in sirop de zahar cu suc de lamaie, scortisoara si anason stelat.
Se aseaza fileurile de curcan unul langa altul, usor suprapuse, ca sa formam o bucata mare de carne.
Se aseaza carnea tocata pe mijlocul fileurilor, deasupra se aseaza un rand de felii de coji de portocale confiate si un rand de felii de ardei iute rosu. Ardeiul iute va crea un contrast perfect cu dulceata portocalelor, deci nu il omiteti.


Rulati strans. Taiati o portocala in felii si dispuneti feliile peste rulada.


Strangeti rulada cu ata. Acum vine ultima nota de rafinament: stelutele de anason. Acestea se pun in centrul fiecarei felii de portocala. Vor aromatiza sublim intreaga rulada (si , ca sa fiu sincera cu voi, si intreaga casa :)) ).


Rulada se pune in tava , pe hartie de copt. Se prepara rapid o marinata din sucul celeilalte portocale ramase, o lingurita de lichior de portocale, o lingura de ulei de masline si putina apa. Se unge foarte bine rulada cu marinata si se coace la 160 de grade.


In timpul coacerii, ungeti la fiecare 10 minute rulada cu marinata si cu sosul pe care il lasa il tava. Este foarte importanta ungerea, previne uscarea carnii de curcan.


Este gata dupa aproximativ o ora si jumatate. Se lasa sa se raceasca in aburii din cuptor.
Se serveste calduta sau rece. Cel mai bine este rece, ca antreu. Ca o completare delicioasa, puteti sa o serviti cu sos-ganache de ciocolata si lichior de portocale, evident adaugand si cubulete fine de portocale confiate. Acest sos de ciocolata , cu arome puternice de portocale, este o surpriza placuta pentru toti cei ce vor degusta feliile reci de rulada.



Rulada de curcan cu portocale este foarte gustoasa si aspectuoasa, innobileaza orice platou de sarbatori.
Pentru mai multe detalii, va invit sa vizionati filmuletul de la inceputul prezentarii.
Pofta buna!