marți, 25 august 2009

Orez "Vis exotic"

Orezul exotic este o combinatie delicioasa intre fructele tropicale si diferite sortimente de orez de cea mai buna calitate. Mie imi place cel mai mult cu ananas, stafide si migdale, deoarece si prezentarea in jumatati de ananas este foarte spectaculoasa.
Este o reteta vegetariana speciala, foarte usor de facut. Poate fi servita ca un fel principal vegetarian sau alaturi de preparate cu carne, bineinteles ca e de preferat sa aveti tot o reteta exotica, pentru a obtine o unitate de gusturi si arome. Mie imi place combinatia de somon cu mango (o reteta thai) cu orez exotic cu ananas.

Ingrediente:
-2 tipuri de orez (brun, integral si basmati in 3 culori)- 250 gr
-un ananas proaspat si bine copt
-150 gr stafide
-100 gr fulgi migdale
-ulei masline
-sos soia
-ardei iute (optional)

Fierbeti orezul in apa clocotita cu sare si ulei de masline (o lingura). Pentru a obtine un orez perfect, care sa nu se lipeasca, o sa va zic cateva secrete. Mai intai spalati in vreo 3 ape orezul. Daca folositi mai multe tipuri de orez, verificati timpul de fierbere pentru fiecare (ordinea va fi dictata de timpul de fierbere). Asteptati ca apa sa clocoteasca. Trebuie sa fie multa apa in oala. Adaugati sare( o lingurita) si ulei (o lingura) inainte de a pune primul sortiment de orez (cel care fierbe cel mai mult). Lasati focul la maxim. Adaugati apoi si restul de orez si lasati totul sa fiarba la foc foarte mare (de asta trebuie sa fie foarte multa apa in oala). Intotdeauna fierbeti orezul cu 1-2 minute mai putin decat timpul scris pe ambalaj. Scurgeti apa din oala. Puneti capacul si lasati orezul cu apa care a ramas pe fundul oalei (foarte putina) minim 10 minute. Orezul se va umfla de la vapori si va ramane ferm. In nici un caz nu se va lipi.

Orezul e gata scurs. Il lasam acoperit cu capacul pana pregatim celelalte ingrediente.

Taiati in 2 ananasul, pe lungime. Feliati miezul cu grija si scoateti-l din coaja. Aveti grija sa nu distrugeti coaja pentru a o putea folosi la prezentare.

Incingeti 2 linguri de ulei de masline.Adaugati 3 linguri sos de soia si ananasul.

Cand e aproape facut, adaugati orezul fiert, stafidele si fulgii de migdale. Mie imi place picant, asa ca mai adaug si un ardei iute. Amestecati si mai lasati un minut pe foc.

Aranjati frumos orezul exotic in jumatatile de ananas. Serviti alaturi de boluri mici de sos de soia si jumatati de lamaie.

Pofta buna!