duminică, 6 septembrie 2009

Panna Cotta de Zmeura ( "Amore di fragola")

Panna cotta este un desert clasic italian, care provine din zona de nord a Italiei, din regiunea Piemonte. Originea montana explica utilizarea unei smantani proaspete, foarte dulce si a fructelor de padure. Panna cotta inseamna "smantana coapta", dar este mult mai mult... Este o atingere fina si delicata, este o combinatie discreta si eleganta intre gustul de lapte, vanilie si rom care dezvaluie toata prospetimea si parfumul sosului de zmeura.
La fiecare lingurita de panna cotta cu zmeura vei sti ca " c'e qualcuno che ti ama"...

De fiecare data cand fac panna cotta imi place sa fac si varianta mini :


Ingrediente:
-5oo ml smantana dulce lichida
-200 ml lapte
-15 gr gelatina
-un baton de vanilie (sau esenta lichida de vanilie)
-esenta de rom
-4 linguri cu varf de fructoza
-pt. sos : 200 gr zmeura proaspata, 2 linguri de fructoza, 2 linguri suc de lamaie.


Se pune gelatina in apa pentru 5 minute pentru a se inmuia (asta daca aveti folii). Daca nu, puneti pulberea de gelatina in laptele caldut.

Incalziti smantana cu 4 linguri de fructoza (merge si zahar) si batonul de vanilie taiat in 2 pe lungime. Semintele de vanilie vor ramane in sos, dar tija o veti scoate la sfarsit.

Cand aproape a dat in fiert, inlaturati tija de vanilie.

Adaugati gelatina inmuiata si scursa de apa in laptele caldut.

Daca nu se topeste imediat, mai puneti putin oala pe foc pana se dizolva gelatina. Aveti grija sa nu fierbeti nici gelatina, nici smantana.

Adaugati laptele cu gelatina peste sosul de smantana, amestecati bine de vreo cateva ori si opriti focul inainte sa fiarba. Puneti si putin rom.
Dati oala deoparte si umeziti formele de panna cotta cu apa rece.

Turnati cu polonicul sosul de smantana in fiecare forma.
Mie mi-au mai iesit si 5 cupe de panna cota, in plus fata de mini tartele din imagine.

Dati la frigider. In 2 ore este gata.
Intre timp faceti deliciosul sos de zmeura. Incalziti 150 gr de zmeura cu 2 linguri de fructoza si 2 linguri zeama de lamaie. Cand se leaga putin sosul, opriti focul. Sosul poate fi folosit rece sau cald.


Mie imi place sa-l pun fierbinte peste mini panna cotta rece, ca sa se topeasca putin.
Se decoreaza cu menta verde, pentru a completa parfumul proaspat al desertului.

Rasturnati fiecare cupa pe o farfurie si decorati cu sos de zmeura.

Sau puteti servi direct din cupe. Puteti sa puneti si un mic accent verde de kiwi pentru a contrasta cromatic cu rosul zmeurei.

Fiind un desert atat de usor, il puteti oferi a doua zi ca mic dejun romantic. Nu trebuie decat sa cumparati trandafirii, panna cotta e deja in frigider...

Pofta buna!