luni, 21 septembrie 2009

Supa de linte rosie

Supa de linte rosie este o mancare foarte hranitoare si sanatoasa. Inrudita cu mazarea si fasolea, lintea este un aliment bogat in fibre, fier, magneziu, fosfor, proteine si are un continut foarte redus lipidic.
Originara din Orientul Apropiat, lintea este preferata atat datorita timpului de fierbere redus, cat si a gustului sau foarte bun.
Sunt multe retete cu linte, dar aceasta supa de linte are intr-adevar un gust oriental. Menta proaspata si chimenul macinat o fac foarte aromata. Puteti sa faceti reteta de post, fara branza, dar combinatia cu branza topita si paine prajita este delicioasa.

Ingrediente:
-o cana linte rosie
-o ceapa mica
-un morcov, un ardei gras (optional)
- 4-5 catei de usturoi
-suc de rosii
-suc de lamaie
-putina smantana
-sare, piper, chimen macinat. coriandru macinat(optional)
-menta proaspata
-ulei de masline

Mai intai lasati lintea sa stea o ora in apa. Apoi scurgeti apa si strecurati.
Fierbeti apa cu sare si adaugati ceapa tocata, usturoiul macinat, morcovul taiat cuburi mici.

Adaugati si o lingura de ulei de masline. Cand ceapa s-a fiert, adaugati lintea rosie, spalata si scursa bine.

Cand lintea e aproape gata (scrie pe pachet timpul de fierbere), adaugati sucul de rosii.

Condimentati cu sare, piper, chimen, coriandru si ardei iute, daca vreti picant.

Puneti supa intr-un blender. Adaugati cascaval ras si menta tocata.

Mixati pana obtineti o consistenta omogena.

Turnati supa iar in oala si mai dati cateva clocote. Intre timp faceti un sos din smantana, sare, boia, ardei iute, chimen, usturoi si ulei de masline.

Adaugati in supa putina smantana (de preferat cea lichida), dupa ce opriti focul, si amestecati sa se omogenizeze bine.

Se serveste fierbinte, acompaniata de cuburi mici de cascaval si crutoane sau paine prajita.

Decorati cu smantana si felii subtiri de cascaval.

Pofta buna