miercuri, 21 octombrie 2009

Cartofi crocanti si picanti

Cartofii picanti, cu o crusta crocanta si miezul fraged... o minunatie! O excelenta reteta vegetariana, care poate fi un meniu principal intr-o zi de post sau o garnitura la o friptura suculenta si condimentata. Seamana cu cei dintr-un binecunoscut lant de restaurante, dar sunt mult mai sanatosi, deoarece contin foarte putin ulei de masline, gratie unei "tehnologii" combinate de coacere.

Ingrediente:
-cartofi (de preferat noi)
-sare, piper, boia, ardei iute uscat, curry
-ulei de masline extravirgin

Spalati bine cartofii si taiati-i in sferturi. Daca nu sunt noi, atunci ii curatati de coaja inainte.

Pregatiti "amestecul minune" de condimente: piper, boia, curry, ardei iute uscat si macinat.

Ungeti cartofii cu ulei de masline si presarati sare peste ei.

Tavaliti cartofii prin amestecul de condimente. Fiind dati cu ulei, cartofii vor forma o crusta picanta delicioasa.

Daca vreti mai putin picanti, doar puneti condimente peste cartofi si amestecati. Asa nu vor mai fi atat de picanti, efectul crocant va fi egal, totusi.

Eu am facut din ambele feluri, ies foarte bine.
Incingeti putin ulei de masline si puneti cartofii in tigaie.

Un mic truc : in uleiul incins puneti si un catel de usturoi intreg, usor strivit. Va adauga o aroma usoara de usturoi, fara sa "deranjeze" mixajul principal de condimente.
Cartofii trebuie sa fie lasati doar cateva minute pe fiecare parte, pana se rumenesc. Apoi ii scoateti intr-o tava si ii introduceti la cuptor la 200 de grade.

Coacerea se va definitiva in cuptor. Vor forma o crusta incredibila, iar miezul va ramane fraged. Cine a zis ca mancarea buna nu poate fi si sanatoasa?

Pentru cartofii noi sunt necesare aproximativ 20 de minute de coacere la 200 de grade. Dar intrucat timpul de coacere difera atat in functie de tipul de cartofi, cat si de tipul de cuptor, va recomand sa-i testati pentru a stabili fiecare timpul optim de coacere.

Merg foarte bine cu sos cocktail: am amestecat 3 linguri de iaurt gros(merge si crema de branza dulce) cu o lingurita de sos de rosii picant, 2 lingurite suc de lamaie proaspat, sare, piper, boia, un varf de cutit pasta de ardei iute si un catel de usturoi macinat. Acesta este un dressing minunat pentru orice salata si acompaniaza perfect retetele de cartofi si carne la gratar.

Pofta buna!

Daca v-a placut reteta, poate v-ar interesa si:

Cartofi la cuptor "Party"

Cartofi condimentati

Cartofi la cuptor "Surprize"

Picture 016 Picture 247 Picture 132