vineri, 30 octombrie 2009

Couscous exotic cu stafide si fistic "Vis oriental"

Couscous este o delicatesa araba, provenita din Mahreb, o regiune din Nordul Africii, care cuprinde Marocul, Algeria, Tunisia, Libya si Mauritania. Si egiptenii mananca acest fel traditional de mancare in diferite combinatii.
Couscous-ul a fost rapid adoptat si de toate tarile mediteraneene, datorita vecinatatii geografice, ajungand, in timp, chiar sa fie comun si in Franta, Anglia si Statele Unite.

Couscous este clar o mancare araba, definita printr-o extraordinara valoare nutritiva, un aspect deosebit de catifelat, iar modul original de a manca perlutele de couscous (direct cu mana) este foarte senzual. Poate nu credeti , dar daca o sa incercati sa serviti persoanei iubite un couscous foarte aromat, direct cu mana, este posibil sa fiti surprinsi de cat de inventive erau (si sunt) araboaicele in arta culinara... si a seductiei. Pana la urma, nu degeaba e celebra Seherezada...

Oricum l-ati servi, cu mana sau furculita, couscousul este o incantare pentru gust. Retetele il recomanda in orice combinatie: ca garnitura la friptura, ca fel principal vegetarian, in salate, dar si ca desert, combinat cu scortisoara si zahar.
Perlutele de couscous sunt formate din grau dur prelucrat, asa ca sunt bogate in vitamine, minerale si fibre. Va recomand sa luati un couscous bun, de calitate (daca se poate semiintegral), cu timp de preparare rapid, doar 5 minute. Este o varianta moderna de couscous, foarte practica.
Daca nu ati mai mancat vreodata couscous(si evident nici nu stiti sa-l preparati), am vesti bune pentru voi. Couscous este o reteta extrem de usoara si rapida, practic, nu aveti unde sa gresiti, si, foarte important, puteti sa o faceti mereu pe gustul vostru.

Eu o sa va prezint "Couscous exotic cu stafide si fistic" aromat cu portocala. M-am folosit de contrastul dintre dulceata stafidelor inmuiate in suc de postocala si gustul sarat al fisticului crocant, pentru a evidentia si mai clar consistenta unui couscous reusit: pufos, catifelat, aerat...de "vis oriental".

Ingrediente:
-2 pahare de couscous uscat
-2 pahare (identice) de apa fierbinte
-suc de portocala
-o lingura ulei de masline, o lingura de unt
-fistic macinat
-stafide ( e mai estetic sa le folositi pe cele aurii, daca nu, de care aveti)

Razuiti intr-un bol putina coaja de portocala (eu am pus si lime, ca sa intensific aroma de citrice). Puneti couscousul in bol si amestecati.

Fierbeti o cantitate de apa egala cu cea de couscous. In apa puneti putina sare si o lingura de ulei de masline.

Turnati apa fiarta peste couscous.

Puneti capacul si e gata in 5 minute (asta daca luati varianta prefiarta, recomandata).

Cand a absorbit toata apa, adaugati o lingura de unt si amestecati bine, sa "aerati" couscous-ul.
Puneti si suc de portocala proaspat stors.

Adaugati un praf de scortisoara.

Adaugati stafidele si fisticul macinat fin.

Amestecati si gustati. Potriviti dupa gustul vostru.

Eu am mai macinat inca vreo 4 linguri de fistic (de data asta mai mare), pentru a mai adauga (mi-a placut mult gustul), dar si pentru decorul final.

Asa arata in final: pufos si aerat, cu boabe delicate, nelipicioase.

La servire, puteti sa-l puneti in farfurii sau castronase (mai ales daca vreti sa-l serviti cu mana la desert ;)). Eu l-am folosit ca garnitura exotica pentru o rata cu rodie http://www.retetedevis.ro/2009/10/rata-exotica-cu-rodie-piept-de-rata-cu.html, deci am renuntat la servirea traditionala si am facut niste aranjamente in forma de turnedou.

Am pus couscous intr-un inel de patiserie si l-am presat bine.

Deasupra am pus fisticul macinat si l-am presat si pe acesta foarte bine. Am scos cu grija inelul si...gata.

Garnitura de sfecla cu gust dulce-acrisor a fost perfecta.

Rata mea exotica cu rodie a stat tare mandra pe acest turnedou de couscous cu fistic.

Decorati farfuria de servire cu fistic sau cum credeti voi mai bine ( nu uitati ca e un preparat arab, iar cultura araba e "artista" in dantelarii si decoratiuni, asa ca pastrati nota orientala).

Pofta buna!