vineri, 30 octombrie 2009

Mere la cuptor festive (Mere "Vis de Craciun")

Merele coapte, mirosul de lamaie, scortisoara, miere si unt topit, alaturi de stafidele dulci si nucile caramelizate...Si daca mai puneti si o cupa de inghetata de piersici peste ele, atunci chiar ca ne gandim la un desert de sarbatoare. Eu asociez mirosul de mar copt cu scortisoara cu ideea de Craciun, asa ca va propun acest desert de toamna ca o prima "editie" a retetelor usoare de deserturi festive de Craciun (am inceput cam devreme, dar e o tema foarte placuta si cred ca nu deranjeaza pe nimeni).
Acesta este un desert simplu, necostisitor, dar care are o extraordinara aroma si place tuturor. Ideal si pentru o seara in doi, cand nu vrei sa gatesti mult sau sa umpli bucataria de vase.
Merele coapte completeaza foarte bine o cina romantica. Este un desert ideal la lumina lumarilor (sau a unui semineu). Imaginea merelor coapte intretine o atmosfera romantica, parfumata. Mirosul delicat de miere cu scortisoara are un efect foarte placut, unii zic chiar afrodiziac.
Aproape ca acest desert este o reteta de aromoterapie completa. Merita sa va rasfatati cu un mar umplut cu nuci si stafide, mai ales daca ati avut o zi grea si foarte lunga.
Cu un minim de efort si deranj in bucatarie (foarte important) puteti obtine un desert ... de vis.

Ingrediente:
-cateva mere bine coapte dulci-acrisoare
-o lamaie sau lime
-putina miere
-scortisoara
-nuci
-stafide
-putin unt(optional)
-inghetata(optional)

Spalati merele si curatati-le miezul cu samburi folosind un cutit mic de bucatarie. Apoi scurgeti putin suc de lamaie in interiorul marului. Procedati asa cu toate merele.

Adaugati o lingurita de miere in fiecare mar. Apoi putina nuca zdrobita. Un pic de scortisoara.

Urmeaza stafidele si, optional, un varf de lingurita de unt peste ele, ca un capac.

Pudrati iar cu scortisoara si dati la cuptor, la 200 de grade, cam 20 de minute, pana se inmoaie (atentie, nu le lasati prea mult sa nu plezneasca coaja ca nu mai arata bine).
Le scoateti si le serviti calde cu inghetata (am folosit inghetata de piersici cu caise, ca sa pastrez paleta coloristica si parfumul fructat). Merge si fara inghetata.

Stropiti-le cu miere pe deasupra in momentul servirii. Mierea va forma mici perlute pe suprafata merelor, ca un sirag de globuri de iarna.

Farfuria de servire este pudrata cu scortisoara si decorata cu fulgi de migdale(in ton cu atmosfera de iarna) si bobite de rodie (puteti folosi zmeura proaspata sau puteti foarte bine sa omiteti).

Pofta buna!