sâmbătă, 31 octombrie 2009

Pere umplute cu martipan de zmeura

Un desert elegant, fin si extrem de gustos, "perele coapte" umplute cu martipan reprezinta o piesa de arta a cofetariei voastre de acasa. Glazura de ciocolata alba cu fulgi de migdale da o nota rafinata si festiva delicioaselor pere.
Martipanul artizanal, adica facut acasa, este o reteta simpla si usor de realizat. Banala reteta de pere la cuptor este ridicata la un cu totul alt nivel de umplutura de martipan cu zmeura, parfumat cu apa de trandafiri. In final, chiar si para se va colora partial in trandafiriu, imprumutand eleganta luxosului martipan.

Ingrediente:
-pere (neparat sa le gustati, sa fie un soi dulce-acrisor)
-o lamaie
-pentru martipan: faina de migdale, miere, zahar pudra, apa de trandafiri, esenta de vanilie (si daca vreti sa iasa trandafiriu mai aveti nevoie si de 100 gr zmeura)

Decojiti perele si imediat le frecati cu jumatate de lamaie. Sucul de lamaie le ajuta sa ramana albe si sa nu se oxideze. Apoi, cu un cutit mic de bucatarie, scoateti miezul cu samburi. Picurati putina zeama de lamaie si in interiorul perelor.

Acesta este un trandafir de martipan (facut in urma cu vreo saptamana si tinut la frigider), dar pe care nu l-am mai folosit la nici un decor, asa ca va ajunge in interiorul perelor.
Pentru martipan am folosit un amestec dintr-o lingura de miere deschisa la culoare (salcam), in care am tot pus faina de migdale pana s-a format o "coca". Apoi am pus o lingura de apa de trandafiri, o lingurita esenta vanilie si am reintarit coca cu zahar pudra. Zmeura am pus-o intr-o tigaie cu o lingura de fructoza si am lasat-o sa se transforme in dulceata. Am adaugat-o in compozitia anterioara. Am gustat si am potrivit-o, ca si consistenta, prin readaugare de zahar pudra si faina de migdale. Apoi m-am jucat cu ea si am facut mai multe figurine, aceasta e prima si cea mai nereusita ( de aceea nu am mai folosit-o). Am pastrat figurinele de martipan la frigider in folii de plastic (zilnic mai "pierdeau" cate o petala, toata lumea le gusta), asa ca acum atat mi-a ramas. Promit sa repet procesul cu poze (de data asta) si sa fac o postare numai despre martipan, intrucat este excelent.

Coaceti perele la 180 de grade,vreo 20 de minute.

Apoi treceti-le prin ciocolata topita si fulgi de migdale. Rasfat total!

Se servesc calde, dar sunt bune si dupa ce se racesc. O sa va indragostiti de acest desert. Jumatatea de para care nu are glazura alba poate fi pudrata cu scortisoara, pentru contrast si un parfum mai puternic.

Buchetul aromatic de trandafiri, vanilie, scortisoara, pere, zmeura si ciocolata topita va crea o senzatie olfactiva deosebita. Eu sunt de-a dreptul cucerita de acest desert si il recomand cu toata caldura. Si acum sectiunea...

Trandafiriul martipanului este absolut genial. Colorantul natural, zmeura, si-a facut datoria si a dat cea mai ingenioasa combinatie de aroma si culoare.
Nu trebuie acum decat sa gustati, sa va convingeti singuri.

Pofta buna!