luni, 2 noiembrie 2009

Pui cu portocale

Pui cu portocale...o alegere interesanta pentru masa de Revelion sau orice alta cina deosebita. Am zis ca incep mult mai devreme decat de obicei "editia de Craciun" pentru ca vreau sa simt mult mai mult timp acel sentiment de bucurie si de speranta. Chiar daca mai e foarte mult pana cand vom avea vacanta de iarna, pana cand ne vom bucura de luminitele din brad, de cadouri, familie si vizitele la prieteni, m-am gandit ca niste mici momente "pregatitoare" sunt mai mult decat binevenite.
De ce trebuie sa avem acel sentiment de apropiere de ceilalti doar o data pe an? Daca placerea de a darui ceva frumos celorlalti e atat de mare, incat toata lumea adora Craciunul, daca surprizele de sub brad sunt o sursa de bucurie generala, atunci de ce nu incercam sa fim si in timpul anului la fel de dispusi sa daruim fericire si bucurie celorlalti?
Eu trebuie sa recunosc ca ador momentele cand ma simt ca de Craciun. Si daca si voi simtiti la fel, atunci poate ca o retete inspirata din sarbatorile de iarna e o alegere excelenta chiar si pentru o seara de toamna, racoroasa si ploioasa, cand vreti sa faceti ceva care sa va binedispuna.

Am ales aceasta reteta de pui cu portocale pentru aroma deosebita a citricelor. Am adaugat un buchet proaspat de menta si cimbrisor pentru a completa paleta aromatica si un strop de ardei iute pentru a aduce o nota incendiara. Un strop de lamaie verde a fost de ajuns pentru a definitiva parfumul fructat al acestei retete. Condimentele asiatice, cu note lemnoase, exotice, dulci, sunt perfecte pentru puiul cu portocale.
Hai mai bine sa nu mai povestim si sa ne apucam de treaba(vesti bune: reteta este foarte usoara si rapida) !

Ingrediente:
- 6 pulpe de pui
-2 portocale mari si zemoase
-o lamaie verde "lime"
-miere
-condimente chinezesti "5 arome" : anason, coriandru, scortisoara, nucsoara, cuisoare
-sare, piper, boia, ardei iute
-menta, cimbrisor, rozmarin, o foaie de dafin

Marinati puiul cu toate condimentele, ierburile aromatice (atentie:rozmarin se pune putin, altfel va schimba gustul retetei), un pic de ulei de masline si sucul unei portocale si a unei lamai verzi. Adaugati si o lingurita cu varf de coaja de portocala si una de coaja de lime.

Amestecati bine, acoperiti si dati la frigider pentru 2 ore.

Apoi stropiti o tava cu putin ulei de masline, adaugati puiul si marinata, un pahar de apa, acoperiti cu o folie de aluminiu si dati la cuptor la 200 de grade, timp de 20 de minute.

Scoateti folia si mai lasati inca 15 minute la cuptor.

Apoi picurati putina miere peste pui , adaugati o foaie de dafin si continuati coacerea inca 15 minute la 180 de grade.

Apoi scoateti tava si varsati sosul intr-o cratita. Mai ungeti o data puiul cu miere, condimentati din nou cu sare, piper si boia si introduceti inca 10 minute la cuptor, sa se formeze o crusta frumoasa.

Fierbeti sosul la foc mare, pana scade la jumatate.

Adaugati 5-6 felii de potocale si lasati-le doar sa clocoteasca de 2 ori.

Scoateti feliile de portocale si pastrati-le pentru decorul final. Aroma pe care au lasat-o in sos va fii suficient de puternica.

La final, ingrosati putin sosul cu o lingura de faina sau maizena. Puneti lingura de faina intr-o cana si adaugati sos treptat, pana se formeaza un sos de faina. Apoi varsati sosul de faina peste cel din cratita, amestecand continuu si fierbeti la foc mic, pana ajunge la consistenta dorita. Trebuie sa fie lejer, doar putin legat. Gustati si reglati intensitatea aromelor. In final, o lingura sau doua de miere adauga un parfum si o dulceata ...divina. Stiti ,doar, ca mierea era hrana zeitatilor din Olimp :)...

In final, puiul are o crusta dulceag-aromata si un miros puternic de portocale.

Se serveste fierbinte, decorat cu feliile de portocale, cateva frunze de menta proaspata si frunza de dafin, pe care am adaugat-o in final.

Este o reteta exotica, cu miros de sarbatori de iarna...interesant contrast, iar gustul... va las sa-l descoperiti singuri.


Pofta buna!