luni, 19 octombrie 2009

Muschi de vita cu sos de piper

Muschiul de vita cu sos de piper este o reteta frantuzeasca simpla si rafinata. Are un aspect festiv si viu colorat, datorita piperului, sugerand bucurie si pofta de viata. Cand veti gusta din aceasta friptura de vita, cu siguranta veti fi delectati de gustul ei delicios si elegant picant.
O masa aniversara sau o cina romantica pot include in meniu aceasta picanterie delicioasa.

Ingrediente:
-2 bucati de muschi de vita
-150 ml de smantana
-3 linguri boabe de piper colorat
-40 ml coniac
-o lingura de unt
-sare, piper macinat si boia dulce

Sa incepem prin a va spune un secret despre friptura de vita:
Mai intai tineti carnea in apa rece cu 3 linguri de otet timp de 30 de minute, ca sa se fragezeasca vita. Aruncati apa si spalati bine carnea. Apoi taiati bucati groase de 2 degete si condimentati-le cu piper macinat si boia (ca in poza de mai sus). Nu puneti sare, aceasta se adauga abia la final.
Carnea bine condimentata se lasa in frigider minim o ora. Apoi o scoateti si o lasati sa ajunga la temperatura camerei. Intre timp incingeti gratarul.

Dupa 2 minute, carnea se misca la 45 de grade , daca vreti sa obtineti imaginea grilata (este optional).
REGULA unui gratar facut "mediu" : 3-5 minute pe o parte la foc mare, 2-4 minute pe cealalta parte la foc mediu.
Daca vreti "bine facut", adaugati cate 2-3 minute la fiecare parte, daca vreti "in sange", scadeti un minut din fiecare timp.
FOARTE IMPORTANT: NU PRESATI SI NU INTEPATI CARNEA CAT TIMP O FRIGETI!
Este foarte important sa-si pastreze sucurile in interior, altfel devine foarte tare si se distruge totul.

Dupa ce a trecut timpul, scoateti fripturile intr-un vas termorezistent si presarati-le cu sare. Acoperiti cu capac si lasati-le 5 minute "sa-si revina".
Intre timp, realizati sosul de piper. Incingeti o lingura de unt. Adaugati piperul.

Turnati coniacul si lasati-l sa fiarba.

Puteti sa-l flambati sau sa asteptati sa fiarba pana nu mai face bule.

In aproximativ un minut, sosul se reduce si arata ca mai sus. Adaugati smantana.

Dupa ce fierbe cateva clocote, sosul se leaga si se omogenizeaza.

Acum e gata.

Scoateti fripturile din vasul termorezistent si amestecati sosul ramas de la carne cu sosul de piper.
Aranjati garnitura pe o farfurie, puneti gratarul de vita si turnati deasupra sosul de piper.

Ca garnitura am ales conopida fiarta la aburi si salata verde cu dressing francez. Conopida merge perfect cu sosul de smantana.

Pofta buna!

Daca v-a placut reteta, poate v-ar interesa si:

Vitel cu nuci si sos de mustar de Dijon

Gratar de vitel la francais

Vezuviu inghetat de ciocolata

Picture 079 DSC_0367 Picture 054