miercuri, 28 octombrie 2009

Sos de iaurt cu pasta de susan Tahina " Vis in Beirut"


Meridionala si misterioasa, cu arome interesante, orientale, puternice, bucataria libaneza seduce prin fantezia si bogatia sa. Este o bucatarie foarte sanatoasa, influentele meridionale primand in privinta prepararii diferitelor feluri de mancare. Bogate in legume, fructe, uleiuri, cereale, retetele libaneze sunt preferatele vegetarienilor de pretutindeni. Carnea este preparata dietetic, in general, sub forma de gratar si aromata cu diferite sosuri, cel mai cunoscut fiind cel de tahini.

Sosurile pe baza de pasta de susan Tahina sau Tahini sunt foarte populare in bucataria orientala, in special in Liban. Foarte hranitoare, bogate in vitamine si minerale, ele asigura un aport crescut de calciu, proteine, vitamina B, grasimi nesaturate, care imbunatatesc sanatatea organismului, dar si sporesc elasticitatea pielii, ea devenind vizibil mai tanara.

Tahina este importanta sursa de vitamina E, considerata ca ar fi "vitamina tineretii vesnice" (dovezile stiintifice au aratat ca vitamina E reduce procesele de imbatranire ale organismului, ajutand in acelasi timp si la regenerarea celulara). Deasemenea, susanul este o importanta sursa de methionina, un aminoacid care ajuta la detoxifierea ficatului.
Trebuie sa stiti ca susanul este considerat un alergen, de aceea nu e indicat copiilor si persoanelor susceptibile la alergii.

Desi utilizarea cea mai cunoscuta a pastei de susan tahina este la prepararea "Hummus"-ului si a salatei libaneze de vinete "Baba ganoush", astazi vom face un sos de iaurt, cu lamaie, usturoi si, evident, tahina. Il puteti folosi la salate sau la fripturi suculente.
Are un gust deosebit, cu usoare accente de alune (datorita tahinei) si va da un plus de savoare oricarui preparat, fie ca e din carne sau e vegetarian.

Ingrediente:

-iaurt

-pasta de susan tahina

-suc de lamaie

-sare, piper, ardei iute (optional), coriandru, chimen (optional)

-un catel de usturoi

-patrunjel verde

Amestecati 200 g de iaurt cu sare, condimente si 2 lingurite de pasta de susan.

Adaugati patrujel tocat (vreo 3 linguri cu varf), sucul de la o lamaie si un catel de usturoi macinat.

Gustati si mai potriviti cu ce vi se pare necesar (eu am mai pus o lingurita de tahina si niste condimente).

Serviti rece, in boluri decorate cu pasta si seminte de susan, patrunjel tocat si felii subtiri de lamaie.

Pofta buna!