vineri, 23 octombrie 2009

Supa crema de ciuperci cu sos de migdale si lapte de soia

Supa crema de ciuperci este preferata mea. Aceasta reteta este in totalitate vegetariana si poate fi consumata si in post. Intrucat e delicioasa cu smantana, iar aceasta reteta trebuia sa fie fara, dar la fel de buna, am improvizat un sos nou: sos de lapte de soia cu faina de migdale.
Se spune "Cine mananca bine, se reintoarce la natura" . Nimic mai adevarat. Ciupercile proaspete, mirosul condimentat al supei, culorile ei tomnatice, te fac sa iti doresti o plimbare prin padurea colorata intr-o mie de culori in acest anotimp.
Eu cred ca gatitul trebuie sa fie un moment de relaxare. Profitati de un moment in care puteti sa imbinati utilul cu imaginatia si, evident, placutul. Gatiti creativ, improvizati mereu pe baza unei retete clasice si veti fi surprinsi de rezultatele obtinute. Eu am imaginat aceasta supa crema decorata cu topping de ciuperci intregi gratinate cu usturoi si cu sos de migdale cu lapte de soia. Ceva simplu, un pic diferit de original, foarte gustos si rapid de preparat.

Ingrediente:
-500 gr ciuperci proaspete
-o jumatate de ceapa mare
-o jumatate de telina
-un dovlecel
-3 catei de usturoi
-200 ml lapte de soia (optional)
-1200 ml apa
-ulei de masline, sare, piper
-patrunjel verde
-migdale macinate (merg bine si nucile macinate, daca nu aveti migdale)

Tocati ceapa si telina si caliti-le in ulei de masline.

Cand ceapa devine transparenta, adaugati dovlecelul tocat, amestecati putin.

Presarati putina sare si apoi adaugati apa. Lasati sa fiarba la foc mediu 15 minute.

Intre timp, tocati ciupercile. Pastrati vreo 10 ciuperci intregi pentru a le cali la final.

Adaugati ciupercile tocate, presarati sare si piper. Adaugati in oala si un catel de usturoi intreg. Continuati sa mai fierbeti supa aproximativ inca 15 minute.
Caliti separat, in putin ulei de masline, ciupercile intregi cu 2 catei de usturoi macinati.

Cand supa e bine fiarta, opriti focul. Scoateti aproape toata zeama separat intr-un bol, mixati doar legumele cu putina zeama de supa si patrunjelul tocat.

Amestecati legumele mixate cu zeama de supa in oala in care au fiert. Daca vreti sa adaugati o tenta dulceaga de lapte, adaugati treptat 150 ml de lapte de soia.

Puneti supa in boluri si decorati cu ciupercutele intregi gratinate.

Daca vreti si sos de migdale, atunci incalziti sosul ramas de la ciupercile calite cu 50 ml de lapte de soia si lasati-l sa scada la foc mare.

Spre final incorporati o lingura de migdale (sau nuci) macinate fin, amestecati si gata.

Are o culoare frumoasa, usor bruna, ca a ciupercilor de padure. Se potriveste perfect cu supa.

Se serveste fierbinte, dar e buna si dupa ce se raceste. Regalati-va simturile cu aceasta delicioasa supa de toamna!

Pofta buna!