sâmbătă, 24 octombrie 2009

Pui cu lamaie, menta si miere ( Spiced Lemon Chicken)

Prospetimea si savoarea lamaii, parfumurile de menta si cimbrisor, invaluite delicat de o subtila aroma de miere, vor crea un preparat de vis menit sa va rasfete toate simturile. Realizarea acestei retete este foarte usoara si este o experienta unica in bucatarie. Valurile aromatice, extrem de puternice, exaltate de magia focului, te fac sa te simti mai degraba pe o insula exotica decat intr-o bucatarie. Notele de citrice (in reteta intra si o portocala) se complimenteaza perfect cu uleiurile aromatice, iar mierea imbina armonios spectacolul de parfumuri si culori.

Ingrediente:
-4 pulpe de pui
-200 gr de ciuperci
-cateva fasii de ardei gras rosu si galben
-o lamaie, o jumatate de portocala
-150 ml vin alb
-menta verde, cimbrisor proaspat, patrunjel
-sare, piper, ardei iute, coriandru boabe macinat, chimen macinat
-ulei de masline
-sos de soia

Mai intai marinam puiul.
Pregatiti cate o jumatate de lamaie si portocala pentru a le stoarce peste pui.

Condimentati puiul cu toate ingredientele de mai sus (sau, dupa preferinte). Adaugati sucul de citrice si 2 linguri de ulei de masline.

Tocati menta si patrunjelul si puneti-le peste pui.

Rupeti varfurile de cimbrisor si aruncati-le si pe ele in marinata. Nu tocati cimbrisorul pentru ca e prea fragil.

Amestecati bine toate ingredientele.

Dati la frigider cateva ore (cat mai multe), acoperit cu folie sau capac.

Apoi scoateti puiul, lasati-l cateva minute la temperatura camerei si apoi puneti-l la prajit in 3 linguri de ulei de masline.

Rumeniti-l pe ambele parti.

Dupa ce s-a rumenit, adaugati marinata peste pui. Reduceti focul la mediu.

Lasati sa fiarba putin, acoperit cu capac.

Apoi taiati in felii cealalta jumatate de lamaie si aruncati-le si pe ele peste pui. Rondelele de lamaie trebuie sa fie ceva mai groase, ca sa nu se dezintegreze in mancare.

Puneti si vinul.

Dupa ce au fiert vreo 5 minute cu capac in vin, adaugati si putin sos de soia.

Remarcati ca tin lamaile cat mai la suprafata, pentru a aroma carnea si a nu se desface in sos. Stropiti din cand in cand carnea cu sos. Nu rasuciti carnea, e inutil si exista riscul sa va stropiti cu sos fierbinte.
Dupa aproximativ 20 de minute (de cand ati inceput), e momentul sa finalizam. Sosul e scazut, pulpele sunt facute.

O ultima aroma : mierea. Mierea se adauga in cantitati mici (doar stropiti intreaga suprafata) spre final, apoi mai lasati pe foc inca 5 minute.

Acum totul e gata, puteti servi si asa, dar eu va recomand sa scoateti pulpele si sa le dati 10 minute la cuptor pentru un aspect de vis.

Asezati pulpele in tava. Puneti pe fiecare o lingura de sos. Acum vom face o crusta super colorata si incredibil de "crispy". Va fi crocanta, condimentata, invaluita intr-o mantie de miere, care ii va da un luciu irezistibil.
Deci, sa incepem: presarati iar sare si condimente peste pulpe. Fiti generosi.

Stropiti iar cu miere fiecare pulpa (aveti grija sa puneti suficienta incat sa acopere bine pulpele). Apoi presarati iar ierburi aromatice. Acestea se vor "lipi" de friptura. In final, domoliti totul cu inca o lingura de sos pe fiecare pulpa.

Acum e altceva, nu-i asa. Introduceti la cuptor , la 200 de grade, 10 minute, sau pana se rumenesc.
Intre timp, hai sa definitivam garnitura. Gustati sosul din cratita. Aduceti-l iar la punctul de fierbere si puneti atata miere cat e necesara sa "stinga" gustul acrisor de lamaie, dar preparatul sa nu fie prea dulce. Adaugati legumele(ardei si ciuperci). Mai presarati sare si piper, eventual si paprika.

Garnitura e gata cand legumele sunt bine patrunse de sos si au capatat o glazura sidefie.

Scoateti friptura si lasati-o putin sa-si revina.

Atragatoare, nu? O aranjati in platouri decorate cu menta si cimbrisor proaspat.

Sau in farfurii individuale cu garnitura de ardei si ciuperci.

Serviti cald, dar nu fierbinte. Gustul se simte mai bine, dupa cateva minute, cand carnea are timp sa "absoarba" toate aromele.

Nu uitati si de feliile de lamaie, glazurate cu sos. Puneti-le cat mai vizibil pe platou, pentru a sugera nota de baza a preparatului.

Pofta buna!

Daca v-a placut reteta, poate v-ar interesa si:

Pollo parmigiano(Snitel de pui cu rosii si parmezan)

Pui cu sos de vin si rosii

Pui la cuptor cu cartofi si rozmarin

Picture 078 Picture 305 Picture 1146