duminică, 25 octombrie 2009

Caviar de vinete ( Aubergine Caviar)

Caviar de vinete:deliciu, incantare, rafinament!
Caviarul de vinete este o reteta rafinata, ideala pentru o masa aniversara, o sarbatoare sau o cina romantica. Desi este o reteta sofisticata, modul de preparare este simplu si elegant. Va asigur ca nu o sa vi se para mai greu decat o salata clasica de vinete. Parfumul de plante aromatice si de lamaie va va invada intreaga bucatarie si o sa va incante modul inedit de coacere a vinetelor.

Este o reteta "fancy", din categoria "bucatarie moderna" si se bazeaza pe combinatia de vinete coapte cu ierburi aromatice si suc de lamaie. Este in acelasi timp dietetica, deoarece contine mult mai putin ulei de masline decat salata clasica de vinete si doar o atingere de smantana light.

Si, ca sa nu va fie frica sa incercati aceasta reteta deosebita, am sa incerc sa va ilustrez cat mai in detaliu fiecare pas... Sigur o sa reusiti si voi sa o faceti si o sa fiti primiti numeroase laude de la cei care o gusta.

Ingrediente:
-2 vinete medii (sau cate vinete doriti, eu am facut o portie medie)
-cimbru proaspat, rozmarin proaspat sau uscat, patrunjel sau coriandru verde
-usturoi
-sare, piper, paprika
-ulei de masline
-suc de lamaie
-75 gr smantana cremoasa

Mai intai spalati vinetele si taiati-le in 2 pe lungime. Apoi crestati-le miezul in zig-zag. Frecati miezul vinetelor cu o jumatate de catel de usturoi, pentru aroma.

Introduceti in miezul unei jumatati de vinete rozmarin, iar in cealalta ramurele de cimbrisor. Stropiti vinetele cu ulei de masline si presarati sare peste ele.

Procedati la fel cu fiecare vanata. Lasati pe fiecare jumatate de vanata o felie de usturoi.


Acum pregatiti o folie de aluminiu, puneti jumatatile de vinete impreuna (rozmarin+cimbrisor, pastrati si usturoiul inauntru), rulati bine folia peste vanata.

Dati vinetele la cuptor la 200 de grade, cam 50 de minute.

Cand le scoateti, pachetele si-au diminuat mult volumul.

Desfaceti pachetele cat sunt fierbinti.

Scoateti miezul fierbinte cu o lingura. Iese foarte usor. Lasati doar coaja, pe care o aruncati.

Apoi tocati foarte bine miezul fierbinte. Este importanta aceasta etapa pentru a amesteca foarte bine aromele.

Acum suntem aproape gata. Incalziti 2 linguri de ulei de masline si puneti miezul in tigaie.

Amestecati la foc mare, pana scade zeama (cam 1-2 minute). Opriti focul.

Adaugati patrunjel tocat fin cu putin coriandru (optional) si amestecati cu vinetele inca fierbinti.

Gustati si mai presarati sare si piper, atat cat credeti. Oricum, macar un praf de piper tot trebuie sa puneti in final. Are rolul de a trezi toate aromele inabusite de foc.
Amestecati cu putin suc de lamaie (dupa gust). Intre timp, vinetele se mai racesc.

Cat timp sunt calde, dar nu fierbinti, adaugati smantana, cate o lingurita. Daca aveti smantana lichida (cum am avut eu), nu o turnati asa, ci o bateti mai intai ca pe frisca.

Adaugati cata smantana doriti, salata in final va si cremoasa si cu o culoare foarte deschisa.

Serviti dupa ce s-a racit. Presarati iar niste condimente pentru culoare.

Puteti ca coaceti niste ciuperci si sa serviti caviarul de vinete acompaniat cu ele.

Este foarte bun pe felii de ardei sau de paine prajita.

Oricum l-ati servi, se va termina prea repede, garantat!
Pofta buna!