duminică, 8 noiembrie 2009

Baba Ghanoush sau Baba Ganouj (Salata de vinete libaneza)

Baba Ghanoush ( Baba Ganouj in araba) este o binecunoscuta salata de vinete, foarte populara in tot Levantul (Siria, Liban, Iraq si Palestina) si in Egipt. Traducerea din araba ar suna cam asa " rasfatatul tata batran", iar legenda zice ca baba ghanoush era o mancare, ca un piure de vinete, pe care o tanara araboaica o facea pentru varstnicul ei parinte. Legenda s-a raspandit in tot Orientul Mijlociu, iar oamenilor le-a placut atat de mult reteta, incat au facut o serie de variatii pe tema. Acum este o emblema a gastronomiei arabe.
Simbol al aromelor orientale, Baba Ghanoush poate fi servita ca antreu, ca sos langa o pita araba sau ca salata langa o friptura condimentata si suculenta.
Vom face Baba Ghanoush, varianta ca salata, dar o sa va zic si reteta de baza, clasica.

Vinetele se coc, se decojesc si se lasa la scurs cateva ore. Daca vreti o metoda de coacere simpla, am cateva poze demonstrative in http://www.retetedevis.ro/2009/11/salata-de-vinete-cu-ardei-copti-in-stil.html
Ingredientele nelipsite din orice Baba Ghanoush (reteta de baza), evident pe langa vinetele coapte, sunt urmatoarele 4:
-tahina(pasta de susan)
-ulei de masline
-suc de lamaie
-1-2 catei de usturoi

Pentru salata Baba Ghanoush sunt necesare:
-1-2 vinete medii
-o jumatate de ceapa mica
-cateva rosii
-tahina
-ulei de masline
-un catel de usturoi
-chimen (optional)
-sare

Puneti vanata coapta si tocata in robot, usturoiul, ceapa tocata, un varf de lingurita chimen, sare, o lingura tahina, doua linguri suc de lamaie. Mixati.

Puneti pasta intr-un bol, amestecati cu rosiile tocate cubulete mici.

Gustati si mai adaugati ce va place. Eu mai pun mereu o lingura de tahina.

Decorati cu rosii, chimen sau patrunjel. Stropiti cu ulei de masline.

Se serveste rece, de la frigider.

Pofta buna!