luni, 23 noiembrie 2009

Pui intreg la cuptor in stil turcesc "Delicatesa la Curtea Sultanului"

Puiul intreg la cuptor este o reteta deosebita, iar stilul turcesc de preparare va cuceri prin gustul aromat si picant. Puiul este umplut cu un pilaf cu ciuperci, iar crusta sa este rumenita si crocanta, contrastand delicios cu suculenta carnii.

Ingrediente:
-un pui intreg mare
-o cana de orez
-o cutie de ciuperci
-o ceapa
-5-6 catei de usturoi
-pasta de tomate
-pasta de ardei iute (optional)
-2 morcovi
-cativa cartofi
-2 tulpini telina

Fierbeti puiul intreg in apa cu sare timp de 15 minute.
Adaugati in apa si un catel de usturoi, pentru gust.

Faceti pilaful cu ciuperci. Tocati ceapa si caliti-o, adaugati ciupercile, orezul. Adaugati zeama de pui si fierbeti la foc mic pana scade bine si orezul e fiert.

Umpleti puiul cu pilaf. Faceti un sos gros din usturoi macinat, pasta de ardei iute, 2 linguri de ulei de masline, 5 linguri sos tomate, sare. Ungeti puiul pe toate partile. Condimentati puiul cu boia si piper.

Incingeti cuptorul la 180 de grade Celsius. Ungeti tava cu ulei. Puneti puiul in tava, adaugati si cartofii taiati in bucati mari, morcovii si telina. Adaugati in tava putina zeama de la carne.

Ungeti din cand in cand puiul cu sosul tomat si cu sosul din tava. E gata in aproximativ 50 de minute, cand legumele sunt coapte si puiul e bine rumenit.

Se serveste cu restul de pilaf si legumele coapte.

Gustos puiul otoman! Merge super cu sos de iaurt, usturoi, castraveti si marar (sos "Cacik").

Pofta buna!