luni, 30 noiembrie 2009

Rulada picanta de curcan in sos de piper si cognac "Rulada french style"

Daca va doriti o reteta extravaganta, atunci alegeti carnea de curcan. Ca stil de preparare, evident ... rulada : aspect festiv, de sarbatoare. Si, neaparat faceti un sos francais... Nimic nu este mai interesant decat o rulada bine rumenita, cu o crusta picanta, imbietoare, servita cu un sos special, intrigant, care complimenteaza perfect carnea frageda si aromata!
Stilul "haute cuisine" nu e neaparat dificil, e... doar un pic extravagant. Rezultatele exceptionale va vor convinge ca merita sa incercati rulada de curcan in stil frantuzesc. Este o reteta ideala pentru o cina romantica sau cina din noaptea de Revelion, cand va doriti ca totul sa fie elegant, interesant, in stil "haute couture".
Rulada de curcan in sos de piper si cognac este o reteta speciala... pentru persoane speciale...in momente speciale.

Ingrediente:
-o rulada de curcan (gata cumparata, sau puteti sa o faceti din piept de curcan)
-piper boabe multicolor
-100 ml smantana
-o lingura mustar de Dijon cu estragon
-20 ml cognac
-2 linguri ulei de masline
-sare, piper, coriandru macinat, chilli, anason, seminte de mustar, boia, chimen macinat( sau un amestec de "grill picant")

Daca aveti piept de curcan, bateti-l , condimentati-l si rulati-l.
Daca rulada este gata facuta si legata, atunci fierbeti 2 litri de apa cu o lingurita de sare si un catel de usturoi. Adaugati rulada de curcan in apa clocotita. Lasati rulada sa fiarba aproximativ 20 de minute la foc mediu.

Dupa ce a fiert, scoateti rulada si asezati-o intr-o tava. Condimentati rulada din belsug.

Introduceti tava in cuptorul incins la 180 de grade Celsius. Va fi gata peste aproximativ 20 de minute, cand e bine rumenita.
In final: sosul de piper. Incepeti prin a incalzi o lingura de ulei de masline. Prajiti boabele de piper multicolor cateva secunde.

Adaugati coniacul. Lasati sa fiarba coniacul si apoi puteti sa-l flambati.

(Flambarea este optionala si este recomandata doar daca aveti experienta si o bucatarie bine echipata impotriva incendiilor. Este foarte important sa nu existe nimic inflamabil in apropierea plitei.)
Daca decideti sa renuntati la flambare, atunci puteti astepta sa se evapore coniacul prin fierbere si sa adaugati un polonic mic de zeama de carne.

Cand flacarile s-au stins, adaugati putina zeama de carne.

Adaugati rulada scoasa din cuptor in sosul de piper si cognac. Puneti capacul si lasati sa fiarba cateva minute.


Dupa ce sosul a scazut suficient, scoateti rulada pe pltoul de servire.

Adaugati smantana amestecata cu o lingurita de mustar in sosul ramas si amestecati pana la omogenizare. Eu am folosit mustar de Dijon cu estragon, pentru o nota mai speciala, dar merge orice fel de mustar, sau chiar puteti sa nu-l puneti, daca vreti mai putin picant.

Stropiti rulada cu o parte de sos.

Restul de sos se serveste separat intr-o sosiera.

Pofta buna!