luni, 30 noiembrie 2009

Cartofi elvetieni "Rosti"

Una dintre cele mai cunoscute retete elvetiene, cartofii "rosti" , a fost demult doar un mic dejun mai consistent pentru agricultorii din Berna. Astazi, toti locuitorii Elvetiei considera acest fel de mancare ca o reteta traditionala, existand multiple variatii de la reteta originala.
Elementul comun la orice "Rosti" sunt cartofii razuiti, caliti in unt. In functie de preferintele regionale au fost adaugate diferite ingrediente: jambon, branza, ceapa, mere sau ierburi si legume proaspete.
Reteta de "Rosti cu branza Gruyere" este foarte gustoasa si este specifica regiunii montane Gruyere, unde se fabrica cea mai cunoscuta branza elvetiana, componenta principala a fondue-ului.

Ingrediente:
-8 cartofi medii
-unt
-100 ml smantana lichida
-250 gr branza Gruyere (puteti folosi alta branza sau cascaval)
-sare, piper

Razuiti cartofii curatati de coaja. Incingeti o lingura de unt.

Caliti cartofii pana sunt aproape facuti si se lipesc precum o clatita.

Puteti sa ii lasati asa, sa ii prajiti ca pe o clatita mare, aceasta fiind reteta simpla.
Varianta cu branza prevede gratinarea cartofilor. Puneti cartofii caliti in unt intr-o tava unsa cu unt. Stropiti-i cu putina smantana.

Acoperiti-i cu branza Gruyere razuita.

Coaceti-i la cuptor la 200 de grade pana se topeste branza si se rumeneste frumos.

Cand ii serviti, puteti sa asezati tava direct pe un dispozitiv metalic cu lumanari pentru a mentine preparatul fierbinte si branza topita.

Nu sunt deloc potriviti pentru dieta, dar dupa o zi friguroasa de iarna merg perfect alaturi de un vin alb.

Pofta buna!