marți, 10 noiembrie 2009

Turnedou de curcan cu ananas "Turnedou exotic"

Turnedoul este un mod de prezentare foarte sofisticat al oricarei fripturi, asa ca se potriveste pentru un meniu festiv sau cand vreti sa impresionati pe cineva. Carnea de curcan este foarte gustoasa si este considerata mai "rara", asa ca am ales sa fac aceasta reteta festiva de curcan, dar merge foarte bine si fileul de pui.
Intrucat vine iarna si ne asteptam la vreme rea, aceasta reteta exotica de curcan isi doreste sa va readuca buna dispozitie si, de ce nu, un strop de extravaganta tropicala, care sa va scoata din griul cotidian.
Turnedoul de curcan surprinde prin combinatia de ananas caramelizat cu friptura condimentata foarte exotic si cele doua straturi tropicale de curcan in crusta de cocos si de susan, totul insotit de sosul de caramel cu sirop de ananas, lamaie si bobite de rodie.
Dupa cum se vede, ne vom juca cu diferite arome din vasta familie ecuatoriala si diverse forme de a gati fileurile de curcan. Rezultatul a fost foarte apreciat de cei care l-au testat, de aceea il si recomand.
Intrucat "jocul" este foarte simplu, va garantez ca o sa reusiti reteta, chiar daca sunteti, poate, incepatori in bucatarie. Retetele care arata sofisticat sunt foarte simple (nici eu n-am crezut la inceput, dar apoi m-am convins).

Ingrediente:
-file de curcan sau pui
-ananas proaspat
-seminte de susan
-nuca de cocos razuita
-un ou
-zahar sau fructoza
-o lingura de unt
-condimente: sare, piper, boia, paprika, coriandru, cardamon
-o lingura de coniac (optional)
-lamaie (optional)
-smantana lichida (optional)

Probabil o sa va intrebati de ce am folosit cardamon la friptura, cand e un condiment pentru deserturi. In cantitate mica (deoarece este foarte puternic), cardamonul complimenteaza foarte bine gustul exotic al ananasului si merge perfect cu friptura de curcan.
Va arat mai de aproape "armata" de arome:


Intai curatam si taiem ananasul in felii, ca in imagine. Asta o sa ne ajute sa dam o forma similara curcanului.


Taiem si fileurile de curcan intr-o forma asemanatoare, le batem si le condimentam.


Frigem jumatate din fileuri.


Si apoi le pastram la cald, intr-un vas cu capac, sa ramana fragede.
Apoi ne ocupam de "Curcanul in crusta de cocos" si cel cu susan.


Treceti fileurile prin ou batut, apoi prin susan.


La fel si cel cu cocos.


Puneti "snitelele' intr-o tava unsa cu foarte putin ulei si dati la cuptor, cca. 15 minute, apoi le intoarceti si le mai lasati 10 minute.


dupa 15 minute- le intoarceti


Sunt gata cand sunt rumenite putin.


Intre timp va ocupati de ananasul caramelizat. Puneti 2-3 linguri de zahar intr-o tigaie la foc mediu si lasati sa se rumeneasca putin.


Adaugati ananasul, amestecati si puneti si o lingura de unt.


Se va forma un sos de unt cu sirop de ananas si zahar caramelizat.


Daca vreti sa le flambati, dati focul la maxim, puneti cam 30 ml de coniac si dati-i foc. Lasati sa se stinga flacarile (aveti grija la obiecte inflamabile, inclusiv la hainele si parul dvs) .
Tineti feliile de ananas in sos cate un minut pe fiecare parte, apoi scoateti-le intr-o farfurie. Acum puteti sa opriti focul, adaugati suc de lamaie si amestecati pana se omogenizeaza sau smantana lichida (o jumatate de ceasca). In final, adaugati in sos si sucul lasat de gratarul de curcan.
Acum avem tot ce ne trebuie pentru turnedou.


Incepem montarea: asezam o friptura la gratar, ca baza.


Apoi o felie de ananas caramelizat.


O felie de curcan in crusta de susan sau cocos, iar o felie de ananas si presaram susan sau cocos in functie de snitelul ales. Decoram cu sos si bobite de rodie (optional). Asa arata sosul la gata.


Si primul turnedou:


Pastrati cojile de ananas pentru decor. Sunt foarte simpatice in farfurie.



Si al doilea:

O feliuta pentru voi :) :


Este ideal sa il serviti cat mai cald, pentru a simti combinatia de parfumuri. Snitelul de cocos e foarte placut mirositor.


Pofta buna!