Original, clatitele se serveau cu cidru(bautura pe baza de mere), ulterior a aparut cea mai spectaculoasa forma de prezentare a clatitelor" crepes Suzette" (clatite flambate in lichior si suc de portocale).
In Franta chiar exista o sarbatoare la care se servesc clatite, in mod traditional. Se numeste "La Chandeleur"( 2 februarie, "Ziua Binecuvantarii Fecioarei Maria"). Aceasta zi a devenit cunoscuta ca "Ziua clatitelor", deoarece traditia cere sa se ofere clatite. Legenda zice ca persoana care reuseste in aceasta zi sa arunce o clatita in sus si sa o prinda in tigaie cu stanga, in timp ce tine o moneda de aur in dreapta, va avea noroc de bogatie si prosperitate tot anul.
Si in Anglia exista o sarbatoare a clatitelor: "Shrove Tuesday" sau "Pancake Tuesday".
Reteta pe care o voi prezenta este foarte rapida si va asigura un rezultat absolut uimitor: vor fi, poate, cele mai fine si aerate clatite pe care le veti gusta!
Secretul lor consta in utilizarea apei minerale, la sfarsitul preparatiei.
-5 oua(puteti sa puneti cate oua doriti, in functie de cat de multe clatite vreti sa iasa)
-faina alba
-lapte
-apa minerala
-ulei de floarea soarelui
-unt
-un praf de sare
-coaja de portocala si zahar vanilat
-esenta de vanilie
Coacerea este foarte importanta: intai se mentine flacara mare, pana cand incepe sa se umfle si sa se desprinda de pe margini.
Apoi se scoate pe o farfurie intinsa si repetati procedura pana cand le terminati pe toate.
Clatitele vor fi foarte fine si aerate, atat calde, cat si reci.
Se pot rula sau impaturi in diverse forme, dupa preferinte.