Din capitolul "Inapoi la marii clasici", va propun sa "studiem" celebra "Beef Stroganoff".
Vita Stroganoff este un preparat foarte "nobil", rezultatul final va va convinge de afirmatia mea. Se pare ca reteta a fost facuta in cinstea puternicei si influentei familii nobiliare Stroganoff (Alexandre Grigorievici Stroganoff de Odessa sau contele Pavel Stroganoff, cunoscut diplomat rus), iar bucatarul care a creat-o a facut el insusi o opera de arta, care a reusit sa strabata granita timpului.
De ce am inceput sa-i "studiez" pe clasici dupa ce am facut atatea retete moderne, in stiluri foarte diferite, aproape toate in stilul "fusion" contemporan?
Pentru ca vine un moment cand vrei sa intelegi de ce anumite lucruri raman celebre, in ce consta valoarea lor si, mai ales, vrei o experienta autentica.
Chiar daca am mai mancat vita sau pui in stil Stroganoff (si sincer mi-a placut), am incercat sa caut o reteta originala ruseasca din epoca in care a devenit cunoscuta.
Se pare ca primele insemnari scrise ale acestei celebre retete dateaza din 1861, cand Elena Molokhovets scrie o carte ruseasca de bucate in care specifica "Beef a la Stroganoff, with mustard". Reteta originala nu includea nici o leguma (ceapa sau ciuperci). Ulterior, au aparut alte publicatii (1912) care au adaugat ceapa si suc de rosii. Ciupercile si fost adaugate si ele, pentru a imbunatati aceasta reteta.
Stroganoff se poate face cu muschi de vita, piept de pui sau curcan. Gustul difera usor, in functie de carnea folosita, dar toate sunt delicioase.
Reteta Stroganoff este simpla, dar rafinata. Este facuta pentru a satisface gusturi pretentioase, cultivate. Servirea acestei retete necesita o atmosfera de castel, un pic de pretentie (fara e exagera), un pic de muzica ambientala, care sa creeze o atmosfera intima si festiva in acelasi timp. Eu nu m-am putut abtine, asa ca prezentarea a fost tot contemporana( pentru ca mi se pare mai eleganta).
Dar , hai sa trecem la fapte! Reteta de azi e de curcan, in stilul clasic, cu putina smantana si mustar de Dijon.
Ingrediente:
-piept de curcan
-150 ml smantana
-o lingurita de mustar de Dijon (puteti pune si mai mult)
-o ceapa alba mica
-300 gr ciuperci proaspete (optional)
-o lingura de faina (se pune doar daca nu puneti mult mustar)
-sare, piper
-150 ml vin alb sec (eu am pus rose) sau supa de pui/legume (nu din prafuri, ci naturala)
Garnitura folosita este orezul fiert sau cartofii prajiti. Eu, evident ca va recomand orez fiert (e mai elegant si mai sanatos).
Fierbeti orezul in multa apa cu sare si o lingura de ulei. Scurgeti excesul de apa.
Si acum alta varianta, cu toppingul de castraveti deasupra:
Chiar daca nu stati la masa cu vreun conte si poate nici intr-un castel, aceasta mancare , prezentata cat mai festiv, va poate face sa va simtiti si sa fiti tratata ca o printesa (Credeti-ma: "Femeia devine regina cand isi trateaza sotul ca pe un rege"-am auzit si eu demult aceasta zicala si rau nu mi-a fost ca am ascultat-o)