La origini, reteta este nemteasca "Sauerkraut", dar intrucat Alsacia a fost mult timp sub dominatie germana, nu e de mirare ca bucatarii francezi au "furat-o" si apoi au raspandit-o in toata Franta.
Reteta are multe variatiuni, dar este acceptata orice combinatie care prevede servirea mancarii de varza acra fierbinte, cu garnitura de carne (in Germania sunt preferati carnatii).
Multe retete folosesc putin vin alb la prepararea verzei, in locul apei sau supei.
Ingrediente:
-un kg de varza acra
-6 felii groase de muschi de porc semi-crud afumat
-o bucata mare de kaiser afumat (costita)
-o cutie de rosii
-un pahar de vin alb
-cimbru
-dafin
-piper boabe
-piper macinat, boia
-cuisoare, coriandru (optional)
-ulei
P.S: Daca sunteti tanara si vreti sa faceti o mancare traditionala, singura modalitate prin care puteti sa impresionati este sa-i faceti o prezentare mai moderna.
Nu incercati sa concurati cu mamele si bunicele, e posibil sa n-aveti prea multe sanse. Si chiar daca reusiti, este neplacut(si deloc util, pe termen lung) sa fiti asociate cu ele ca stil culinar ( doar nu vreti sa zica iubitul ca "ati stat la cratita"). Ramaneti moderne si cand faceti chestii traditionale ;), astfel veti fi si mai mult apreciata pentru efortul vostru.
Pofta buna!