duminică, 7 martie 2010

Orez cu fenicul si ardei gras

Feniculul este o planta-minune pentru digestie, care actioneaza bland ca tonic digestiv, previne si combate balonarea si colicile (efect antispastic). Efectele sale binefacatoare il recomanda ca un remediu antitoxic (combate efectele negative ale alcoolului), antifungic, un bun antiinflamator si antiseptic. Feniculul era folosit din cele mai vechi timpuri de femei atat extern (ceai), pentru uz cosmetic, cat si intern, consumul sau avand efecte pozitive asupra dezvoltarii caracterelor secundare feminine (mareste volumul sanilor, reduce pilozitatea,mareste cantitatea de lapte a tinerelor mame, catifeleaza si da luminozitate tenului).
Consumul de fenicul ofera o stare pshica de multumire, avand un efect relaxant general, astfel incat si persoanele foarte stresate si nervoase pot beneficia de aceasta planta-leguma medicinala.

Reteta de orez cu fenicul si ardei gras poate fi o alegere inspirata pentru o zi de post sau un meniu dietetic. Incercati sa folositi produse cat mai naturale ("bio") , calitatea materiei prime fiind esentiala pentru a obtine un preparat savuros si sanatos. Este ideal sa folositi orezul integral, din culturi ecologice. Eu am folosit un amestec de orez complet cu orez rosu de Camargue (rezervatie naturala franceza, situata intre bratele Rhonului si Marea Mediterana).

Ingrediente:
-200 gr orez bio (amestec orez complet si orez rosu)
-fenicul
-ardei gras
-o ceapa
-ulei de masline
-sare,piper

Puneti orezul la fiert cu apa, doar atat cat sa-l acopere. Adaugati si putina sare.

Cand orezul este aproape fiert, iar apa a scazut, adaugati legumele calite.
Ceapa, feniculul si ardeiul se taie cubulete si se calesc in putin ulei de masline.

Se adauga legumele peste orez si se mai fierb impreuna vreo 2 -3 minute.

La sfarsit, adaugati verdeata tocata si puneti capacul (sa se umfle orezul).

Aranjati orezul cu fenicul intr-un cilindru.

Decorati platoul cu legume fierte la aburi si sos picant.

Adaugati putin sos si peste orez.

Pofta buna!