sâmbătă, 17 aprilie 2010

Paine umpluta cu masline verzi si feta

Una dintre cele mai delicioase retete de paine este cea umpluta cu masline verzi si feta. Aroma sa mediteraneeana va va duce cu siguranta cu gandul la insorita Grecie, iar gustul sau rustic va va cuceri prin naturaletea ingredientelor.
Este o paine traditionala in zona mediteraneeana, la italieni fiind cunoscuta ca "focaccia cu masline", la greci "pitta cu masline", fiecare tara avand propria ei versiune pentru aluatul de paine.
Eu va prezint o paine cu masline care seamana cu franzela noastra clasica, dar are o umplutura meridionala.

Ingrediente:
-500 gr faina (neagra cu seminte, in cazul de fata)
-un pachet de drojdie uscata
-300 ml apa calduta
-ulei de masline
-otet
-un praf de sare

Amestecati faina cu drojdia uscata.

Adaugati apa si incepeti sa framantati.

Spre final, adaugati sarea, 2 linguri de ulei si una de otet si continuati sa framantati.

Daca aluatul iese prea moale (adica se lipeste de maini), mai adaugati faina. Daca e prea tare, mai adaugati putina apa.
In final trebuie sa fie destul de moale, maleabil, usor elastic, nelipicios. Formati o bila din aluat, ungeti-o cu putin ulei si lasati-o la crescut, acoperind castronul cu un prosop curat de bucatarie.
Peste 50 de minute(o ora), aluatul e gata crescut. Pudrati blatul de lucru cu faina, la fel si sucitorul (facaletul).
Impartiti aluatul in 2-3 portii, intindeti-le pana la o grosime de 2 cm(la intindere si prelucrarea aluatului folositi faina, deoarece aluatul e destul de moale si se lipeste de sucitor) si presarati cateva felii de masline si cateva cubulete de feta (sau telemea).

Rulati si gata franzela. Puneti painea in tava acoperita cu hartie de copt si mai lasati-o sa creasca in tava inca 20-30 de minute, inainte de a o introduce in cuptor.

Din acelasi aluat puteti face si chifle, paine impletita sau orice altceva doriti.
Se unge painea cu foarte putina apa si se introduce tava in cuptorul incins la 200 de grade. Dupa aproximativ 10 minute se reduce focul la 180 de grade si se coace pana e rumenita bine, iar proba scobitorii iese uscata.

Se lasa sa se raceasca putin si apoi se taie felii.

Miroase foarte imbietor, ca intr-o brutarie de pe vremuri...

Este indescriptibil gustul de paine calda, abia scoasa din cuptor, cu coaja groasa si tare si miez pufos si aerat , plin de masline si branza feta!
Merita sa gustati o felie de paine taraneasca, cu gust de vatra si aroma autentic meridionala!

Pofta buna!