marți, 18 mai 2010

Friptura tiganeasca

O reteta aromata si picanta de friptura de porc, colorata ca spiritul liber al etniei rome, care trezeste pofta de viata , friptura de porc tiganeasca este ideala pentru un pranz rustic, fara pretentii, cand va doriti ceva original si autentic.
Lasati prejudecatile la o parte si incercati sa va priviti toti vecinii cu interes pentru cultura si valorile lor! S-ar putea sa ne intelegem toti mai bine, daca ne-am cunoaste valorile traditionale, mentalitatea si stilul de viata...
Ce pot eu sa spun este ca nu etnia face vecinul bun, ci educatia, respectul si sufletul omului. Generalizarile nu fac decat sa ne strice relatiile interumane( "Nu exista padure stricaciuni"). Asa cum legile judeca faptele si nu etnia, asa ar trebui sa facem si noi. Pentru ca si noi , la randul nostru, putem si gresit judecati in functie de nationalitate.
Dupa ce am vazut un documentar despre folclorul tiganesc, pot sa spun ca am ramas impresionata de vivacitatea muzicii lor si de spiritul lor vesel, care transpare atat in dansuri, cat si in arta culinara. Manelele nu reprezinta muzica traditionala tiganeasca, asa cum probabil crede multa lume.
Mancarea tiganeasca este caracterizata prin culoare si arome puternice, rusticitate si...pasiune. Poate fi o experienta interesanta!

Ingrediente:
-muschi de porc (reteta merge si cu ceafa de porc si cotlete)
-lapte
-cativa catei de usturoi ( la 2 muschiuleti cam 7 catei de usturoi)-functie de cat de mult suportati usturoiul
-putina faina
-pasta de ardei iute (daca vreti si mai picant) sau boia iute
-sare
-piper
-boia dulce
-ulei

Reteta necesita un timp indelungat de preparare, deoarece prevede marinarea carnii in lapte cu usturoi macinat (traditional se lasa o noapte la frigider).
Se taie carnea in felii, se sareaza si se acopera cu lapte. Se adauga usturoiul macinat si se acopera cu o folie alimentara bolul. Introduceti la rece, macar cateva ore, daca nu aveti timp o noapte. Eu am lasat cateva ore si a fost suficient.

Scurgeti marinata si aruncati-o.

Stergeti fiecare felie de surplusul de usturoi si apoi presarati boia si piper peste carne.

Daca vreti mai iute, adaugati si o lingurita de pasta de ardei iute sau putina boia iute. Presarati cu faina si prajiti carnea la foc mediu.

Cand este rumenita, intoarceti si pe cealalta parte.

Scoateti fripturle pe un servetel absorbant.

Daca vreti o varianta putin mai sanatoasa, nu prajiti carnea. Ungeti o tava cu putin ulei si puneti fripturile una langa alta. Dati tava la cuptor la 180 de grade. E gata cam in 30 de minute, cand sunt rumenite.

Se serveste cu garnitura preferata: cartofi, orez, legume si o salata rece, acrisoara, care sa mai stinga putin "focul" retetei.

Pofta buna!