luni, 2 august 2010

Sos chimichurri (sos argentinian pt fripturi)

Zilele toride de vara sunt ideale pentru petreceri la gratar in aer liber, unde fiecare incearca sa obtina fripturi aromate si suculente.
Daca sunteti in cautarea unui grill perfect, atunci e cazul sa faceti cunostinta cu bucataria argentiniana. Maestri in prepararea carnii la grill, argentinienii sunt renumiti pentru un sos foarte delicios, picant, colorat si, mai ales, foarte sanatos: chimichurri!
Cand spui "chimichurri" , e clar ca urmeaza o adevarata fiesta pentru papilele gustative. Poate fi folosit ca marinata, sos , dressing sau chiar ca dip.
Experimentati o portie de culoare si gust intens, experimentati placerea unei mese simple, dar savuroase, experimentati ...viata !

Ingrediente:
-o rosie foarte coapta (cele de gradina sunt ideale, fiind foarte carnoase)
-o jumatate de ceapa rosie mica
-o felie de ardei rosu, una de ardei verde
-un ardei iute rosu
-1-2 catei de usturoi
-suc de lamaie
-o lingura de otet
-5-6 linguri de ulei de masline extravirgin
-patrunjel verde
-sare, piper (dupa gust)

Decojiti rosia, indepartati miezul cu semintele si tocati pulpa in cubulete.

Tocati fin ardeiul iute (daca va e teama ca iese prea iute, puneti mai putin si, eventual, adaugati la final restul).

Tocati fin ceapa rosie, ardeiul gras, patrunjelul si adaugati-le peste rosii. Turnati uleiul, sucul de la o lamaie mica, o lingura de otet. Macinati usturoiul si adaugati-l.

Presarati sare si piper si amestecati.

Se serveste imediat. Dupa cateva ore, gustul sosului devine si mai intens. Se pastreaza la temperatura camerei.

Este ideal alaturi de friptura de vita, de legume grilate sau la cuptor.
Pofta buna!