vineri, 20 august 2010

Supa-crema de ciuperci (reteta de post)

Supa-crema de ciuperci este una dintre cele mai gustoase supe de legume. Pentru amatorii de ciuperci, este un deliciu. Se poate face cu orice tip de ciuperci, de la cele champignon, pana la hribi de padure(care au un gust mai pronuntat). Francezii o fac din ciuperci chanterelle(niste ciuperci galbui-orange tare simpatice), cu vin alb si smantana.
Intrucat azi vreau sa va dau o reteta de post, vom face o supa de ciuperci total vegetariana, pe cat de simpla, pe atat de gustoasa si sanatoasa (dar promit ca revin si cu varianta francais care e "periculos de buna" :) ).

Ingrediente:
-un kg de ciuperci proaspete
-2 morcovi
-o tija de telina
-o ceapa alba si inca jumatate (sau una f mica)
-3-4 cartofi medii(optional)
-2 catei de usturoi(optional)
-patrunjel verde
-2 linguri de faina
-o lingura de margarina(atentie la margarina, sa fie din grasimi nehidrogenate; daca nu gasiti , puneti mai mult ulei de masline)
-2-3 linguri de ulei de masline
-sare
-piper (de preferinta alb)

Puneti apa la fiert si adaugati ceapa curatata intreaga, morcovul, telina, cartofii taiate in cuburi mari. Vom face o supa de legume proaspata. In nici un caz nu va recomand sa apelati la cuburi sau concentrate de diverse feluri. Nu veti face decat sa stricati toata armonia de arome si sa aduceti o gramada de "E-uri" in farfurie. Deci, faceti efortul de a curata 3-4 legume si veti avea o minunata supa, adevarata, sanatoasa si fara exhaustivi de gust.

Caliti jumatatea de ceapa tocata in 3 linguri de ulei.

Spalati ciupercile, curatati-le si tocati-le. Apoi caliti-le cu ceapa.

Cand s-au inmuiat bine ciupercile, lasati focul mediu, pana scade sosul lor la jumatate. Apoi turnati-le peste supa ce legume. Presarati sare si piper.

Lasati totul sa fiarba 15 minute (ciupercile nu au nevoie de timp lung de fierbere, iar celelalte legume au fiert deja de vreo 20 de minute). Apoi strecurati supa, pastrand lichidul separat.
Pregatiti sosul alb. Incalziti 2-3 linguri de ulei de masline. Puneti faina (daca nu veti folosi cartofii la supa, puneti 4 linguri de faina) peste ulei si amestecati bine. Va rezulta o pasta groasa.

Adaugati margarina si amestecati pana la omogenizare.

Apoi adaugati cate putina supa, amestecand continuu, pana se dilueaza sosul.

Pastrati cateva felii de ciuperci in zeama de la supa(pentru decor). Restul le veti mixa la robot.

Daca vreti sa predomine gustul de ciuperci, mixati doar ciupercile si inlaturati celelalte legume fierte. Dac vreti sa fie un gust mai bogat, dar mai putin pregnant de ciuperci, mixati toate legumele. Eu le-am mixat pe toate.

Adaugati piureul de legume(sau doar de ciuperci) inapoi in supa si lasati sa mai fiarba 1-2 minute la foc f mic. Adaugati si usturoiul macinat.

La final, adaugati patrunjel tocat.

Pregatiti niste crutoane de paine si cateva felii de paine cu usturoi. Cum faceti? Tocati cubulete cateva felii de paine putin mai veche (de 1-2 zile) si puneti-le intr-o tava. Stropiti-le cu ulei de masline. Presarati sare si praf de usturoi(daca nu aveti, la final le puteti freca cu un catel de usturoi).
Coaceti-le la 200 de grade, circa 5 minute.

Se serveste calda, cu crutoane si felii de paine prajita cu aroma de usturoi.

Daca nu tineti post, puteti sa o dregeti si cu putina smantana(de preferat smantana lichida, pt ca se omogenizeaza f usor) .

Pofta buna!