luni, 9 august 2010

Tort de fructe cu mousse de iaurt si frisca

LA MULTI ANI, RETETEDEVIS!

Azi facem un an...:)

Cele mai inspirate deserturi de vara sunt , evident, cele racoritoare, pe baza de fructe. Tortul cu zmeura ,kiwi, cirese negre, nectarine si coacaze rosii, cu un mousse fin de iaurt cu frisca light, pe un blat crocant de biscuit de migdale este un deliciu perfect in orice moment al zilei.
Chiar daca nu aveti nici o aniversare, merita sa incercati acest tort parfumat, delicat si racoritor. Are putine calorii (evident, la o portie mica :) ) si nu va dauna siluetei voastre.

Ingrediente:
-o cana de migdale macinate, o cana de nuci macinate
-100 gr unt topit
-5 linguri de zahar(sau fructoza)-pt blat
-250 gr zmeura proaspata
-350 gr iaurt de fructe de padure (merge si cel clasic)
-250 gr smantana lichida cu continut redus de grasimi
-zahar pt crema -100 gr (eu nu am pus zahar, am inlocuit cu sirop natural de fructe de padure-5 linguri)
-25 grame gelatina
-sirop natural de fructe de padure (optional)
-pt decor: 2 plicuri de Tort Gelee, 3 kiwi,3 nectarine, cateva cirese negre, coacaze rosii

Mai intai ne ocupam de blat. Amestecam migdalele cu nuca macinata, zaharul sau fructoza.

Turnam untul topit si amestecam.

Apoi presam aluatul intr-o tava de tort cu inel si o dam la cuptor la 160 de grade, cam 5 minute, pana cand se rumeneste usor. Lasam blatul la racit.

Separat, ne apucam de crema-mousse de iaurt cu frisca si zmeura. Intr-un bol batem frisca lichida cu 2-3 linguri de zahar (sau fructoza).

Punem gelatina intr-un pahar cu 100 ml apa. Cand gelatina s-a hidratat (e umflata si a absorbit toata apa), o punem la topit intr-un ibric cu foarte putin suc de fructe de padure(facut din sirop). NU trebuie sa fiarba, ci doar sa se dizolve bine.

In alt bol, turnam iaurtul si cele 5 linguri de sirop de fructe.

Turnam gelatina dizolvata peste iaurt.

Adaugam treptat frisca batuta.

Si amestecam pana la omogenizarea completa.

Cand blatul e racit, turnam crema peste el, adaugam zmeura.

Nivelam crema peste zmeura si dam la frigider.

Peste 2 ore e complet intarit mousse-ul. Preparam gelatina decorativa conform instructiunilor de pe plic. Taiem fructele. Decoram tortul cu fructe, turnam gelatina si apoi mai punem un strat de fructe (puteti sa faceti doar un strat, dar eu am vrut sa fie mai gros decorul de fructe).

Se lasa la rece inca o ora si apoi se serveste.

Delicios!

Pofta buna!

P.S: intrucat azi e o postare aniversara, vreau sa multumesc tuturor celor care viziteaza zilnic blogul si sa le ofer o feliuta din tortul RETETEDEVIS-1 AN!
Sper sa gasim si pe viitor, impreuna, multe momente de inspiratie si mai ales, sa reusim cat mai des sa ne facem viata frumoasa, si, de ce nu,... de vis!