miercuri, 27 octombrie 2010

Pizza

Astazi facem pizza!!! Si pentru ca vrem sa fie cat mai autentica, am ales cu grija ingredientele (proaspete, cultivate "bio"). Ce ne mai trebuie? Putin timp sa ne jucam cu aluatul, buna dispozitie ca doar suntem la "cucina italiana" si muuuulta pofta de pizza.
Aceasta varianta e cu blatul gros, dar puteti sa il intindeti cat de subtire doriti.
E simplu si distractiv sa faci pizza acasa.

Ingrediente:
- 400 gr faina pentru pizza (faina de grau amestecata cu oregano uscat si macinat)
-200 ml apa calduta
-2 linguri ulei de masline de calitate
-o lingurita de sare
-o jumatate de cub mic de drojdie proaspata

Dizolvati drojdia in apa calduta.

Cerneti faina intr-un vas de plastic. Apoi faceti o gaura la mijloc, in care veti turna apa cu drojdia.

Adaugati si uleiul de masline. Incepeti sa amestecati usor, incorporand treptat faina. Sarea se adauga spre final, cand e aproape gata aluatul. Se framanta putin, cateva minute. In final, aluatul trebuie sa fie suplu. Daca simtiti ca mai e nevoie, suplimentati putin cantitatea de ulei.

Acoperiti cu un prosop de bucatarie si lasati aluatul sa se "odihneasca" 30 de minute la temperatura camerei. Va creste frumos.

Intre timp, pregatim sosul de rosii si taiem ingredientele pentru topping.
Sosul poate fi o "passata di pomodoro" (sos de rosii gros) gata facuta, cumparata din supermarket sau una "fresco" (facuta pe loc, in casa, din ingrediente proaspete). Evident ca noi o sa facem varianta "fresco".
Taiati rosiile bine coapte in felii si puneti-le in blender. Adaugati cateva felii de ardei rosu, cateva frunze de busuioc italian, cateva frunze de oregano, 2-3 linguri de ulei de masline, un praf de sare si unul de piper negru. Mixati cateva secunde, nu foarte mult.

Sosul rezultat trebuie sa fie gros si nu foarte fin.

Acum verificam aluatul . A crescut bine si asteapta sa fie intins.

Intindeti aluatul cu mainile (presand pe margini si tragand de el) intr-o tava metalica subtire (conduce rapid caldura) rotunda sau dreptunghiulara.
Important: aluatul de pizza nu se intinde cu facaletul! Nu e nici o problema daca e mai neregulat, va iesi f bine la final.
Daca vreti sa iasa cu blat gros, intindeti mai putin , daca vreti subtire, mai mult. Tineti cont ca o sa mai creasca in tava.

Turnati sosul peste pizza, intindeti-l in strat subtire, respectand marginile. Puneti ce ingrediente va plac: sunca, masline, ardei, rosii, sardine, ton, porumb, etc.

La final presarati mozzarella razuita.

Dati la cuptor , la 230 de grade, pe gratarul din mijloc, timp de 15-25 de minute (daca e blatul subtire mai putin, daca e mai gros, mai mult).

Serveste imediat. Puteti sa decorati si cu rosii cherry si frunze proaspete de busuioc.

Se vede cat de pufos e blatul.

In sectiune:

Si o portie maaare pentru voi:

Pofta buna!